Ово ни случајно НЕ СТАВЉАЈТЕ У ЗИМНИЦУ: Поквариће се или ће бити безукусна ако нас не послушате!
Припрема зимнице је традиција која у многим домаћинствима има посебан значај и преноси се с генерације на генерацију.
Ако желите да ваша слатка и слана зимница буде дуготрајна и укусна, постоји неколико тајни којих треба да се придржавате.
Иако делује једноставно – ставити поврће у тегле и прелити га течношћу – кључ је у пажљивом одабиру намирница. Неки плодови могу, чак и ненамерно, покварити читаву теглицу и скратити век трајања зимнице.
Ево десет намирница које никако не треба користити у зимници:
-
Презрело или оштећено воће и поврће, јер брзо пропада и може „заразити“ целу теглицу.
-
Горки краставци – њихова горчина прелази на остало поврће, посебно у мешаним салатама.
-
Поврће с превише воде, попут средишњег дела тиквица са семенкама – најбоље користити чврсте делове.
-
Зелена паприка танких зидова, јер се распада у тегли.
-
Воће са високим процентом воде, осим ако се прави џем који се претходно термички обради и згусне.
-
Поврће и воће које није добро опрано и осушено, јер влага и остаци земље подстичу развој буђи.
-
Млечни производи, осим у посебним варијантама попут сира у уљу.
-
Лоши или устајали зачини, који могу дати горак или буђав укус.
-
Со или сирће лошег квалитета, или недовољна количина конзерванса, јер убрзавају кварење.
-
Поврће које није термички обрађено када је потребно, попут пасуља, што може бити опасно по здравље.
Пажљивим одабиром намирница и придржавањем ових правила, ваша зимница ће бити укусна и дуготрајна, спремна да улепша хладне месеце.