ПОСНА МИМОЗА САЛАТА је подједнако укусна као и оригинална верзија; одлично се слаже са рибом и предјелом
Биће компактна, сочна и кремаста!
Најбоље је да ову салату, након што је припремимо, оставимо неколико сати у фрижидеру како би се сви укуси лепо повезали и како би структура постала компактна и кремаста.
Потребни састојци:
-
300 грама посног мајонеза
-
две шаргарепе
-
два мања кромпира
-
седам до осам киселих краставчића
-
пет кашика кукуруза шећерца из конзерве
-
160 грама туне у комадима
-
једна кашичица соли
-
две кашике прженог сусама
Припрема:
Најпре кувамо кромпир и шаргарепу у посољеној води око 40 минута, док потпуно не омекшају. Након кувања их процедимо и оставимо да се у потпуности охладе. Када се поврће охлади, шаргарепу рендамо, док кромпир остављамо за сам крај слагања салате.
Састојке ређамо слојевито у већу чинију. На дно прво наносимо слој посног мајонеза, затим посипамо мало сусама, па додајемо рендану шаргарепу. Преко шаргарепе распоређујемо кукуруз шећерац, па поново наносимо слој мајонеза и сусама. Након тога додајемо ситно сецкане киселе краставчиће, па још један слој мајонеза. Затим равномерно распоређујемо туњевину, поново премажемо мајонезом и на самом врху додајемо рендани кромпир.
Кромпир је најбоље рендати директно изнад чиније, јер ће се у супротном лепити и губити ваздушасту текстуру. Када га распоредимо, благо га поравнамо виљушком и одозго поспемо остатком сусама.
Декорација салате
За декорацију користимо мало рендане шаргарепе и листиће свежег першуна, који салати дају леп изглед и додатну свежину. Након тога салату стављамо у фрижидер и остављамо да одстоји неколико сати пре сервирања, како би била савршено укусна и лепо расхлађена.