PREDJELO ZA SLAVU gotovo za 20 minuta: Probajte recept za ovu POSNU SALATU od pečuraka i praziluka - svi gosti će je pamtiti po sjajnom ukusu!
Ova posna salata je jedno od onih jela koje pamtimo po ukusu.
Kremasta je, blago pikantna i savršeno izbalansirana zahvaljujući slatkastom praziluku, sočnim pečurkama i aromatičnom senfu.
Najlepša je dok je topla, ali je jednako ukusna i mlaka, zbog čega je često pripremamo kao toplo predjelo na slavskoj trpezi ili kao laganu večeru.
Za njenu pripremu potrebno nam je oko 25 minuta, a recept je jednostavan i pogodan i za one koji nemaju mnogo iskustva u kuhinji.
Sastojci
- 2 veća praziluka
- 400 g pečuraka (šampinjoni ili bukovače)
- 3 kašike ulja
- 1 manji crni luk (po želji)
- 3–4 kašike posnog majoneza
- 1 puna kašičica senfa (blagi ili srednje ljut)
- So po ukusu
- Mleveni crni biber po ukusu
- Prstohvat belog luka u prahu ili 1 čen sitno seckanog belog luka
- Malo limunovog soka (po želji)
Priprema:
Prvo dobro operemo praziluk i sečemo ga na tanke kolutove ili poluprstenove. Pečurke očistimo i isečemo na listiće, a crni luk, ukoliko ga koristimo, sitno iseckamo.
U većem tiganju zagrejemo ulje na srednjoj temperaturi i dodamo praziluk i crni luk. Dinstamo ih pet do sedam minuta uz povremeno mešanje, vodeći računa da praziluk omekša i postane staklast, ali da ne dobije tamnu boju.
Zatim dodajemo pečurke i pojačavamo vatru. Pržimo ih dok ne puste sok i dok tečnost ne ispari, a pečurke blago ne porumene. Posolimo i pobiberimo po ukusu, dodamo beli luk i kratko sve promešamo.
Tiganj sklanjamo sa vatre i dok je povrće još toplo umešamo posni majonez i senf, lagano mešajući dok ne dobijemo ujednačenu, kremastu smesu. Po želji dodamo nekoliko kapi limunovog soka.
Salatu služimo odmah dok je topla, uz parče hleba ili kao deo slavske trpeze. Ako želimo izraženiji ukus, možemo dodati i prstohvat dimljene paprike, koja će jelu dati dodatnu dubinu i aromu.