Посне пуњене паприке по рецепту Славице Роквић: Преукусне и сочне, не осети се да немају месо
"Не заборавимо да је кулинарство уметност која произлази из љубави. Где год постоји љубав као зачин, па и у овом мом данашњем ручку, промашаја нема. Тада сва чула уживају – и очи, и непца, и душа."
Славица Роквић већ годинама важи за изузетну домаћицу, а њена кулинарска свеска препуна је рецепата који спајају здравље, традицију и пун укус.
Мајка Николе и Марка Роквића често са пратиоцима дели идеје за оброке који се лако припремају, али остављају снажан утисак на трпези, нарочито у време поста.
Овога пута, Славица је пажњу посветила специјалитету који је савршен избор током Божићног поста, који је почео 28. новембра и траје 40 дана, све до Бадњег дана, 6. јануара. Овај период за православне вернике представља време духовне припреме за прославу Божића, једног од највећих и најрадоснијих хришћанских празника. У складу са тим, Славица Роквић поделила је рецепт за посне паприке које су, како каже, омиљене у њеној породици и кругу пријатеља.
– Припрема је једноставна. Паприке пуним смесом која је претходно продинстана. Чине је празилук, рендани кромпир, шаргарепа и кувани пиринач, уз додатак зачина, соли, бибера. Сви састојци се додају отприлике, тако да ако фила и преостане, слободно га ставите заједно са паприкама на уље и запеците у рерни – открила је Славица.
Како би јело добило пуну арому и посебан шмек, Славица има и мали, али важан кулинарски трик.
– Када је паприка готова, вруће уље од печења прелијте преко сецканог белог лука и зачините паприку. Увијте у фолију и оставите да паприка упије арому. Пре сервирања поспите першуновим листом – саветује она.
Уз овако припремљене посне паприке, Славица препоручује и освежавајућу салату, за коју, како сама каже, „представља причу за себе“. Реч је о споју једноставних, али нутритивно богатих намирница: рендане свеже цвекле, шаргарепе, целера, руколе, нара и першуновог листа, уз додатак соли, маслиновог уља и балзамико сирћета од смокава.
– Здраво, једноставно, преукусно, брзо и одличан предлог за оне који посте – навела је Славица Роквић, а потом, у свом препознатљивом духу, поделила и снажну животну поруку.
– Не заборавимо да је кулинарство уметност која произлази из љубави. Где год постоји љубав као зачин, па и у овом мом данашњем ручку, промашаја нема. Тада сва чула уживају – и очи, и непца, и душа. Улепшајмо једни другима живот јер управо овакво припремљено здраво јело показатељ је огромне љубави према својим ближњима. Радујмо се, драге моје, и не стидимо се да покажемо љубав – поручила је Славица Роквић, потврђујући још једном да све што ради, ради срцем и с пуно пажње према онима за које спрема.