Топла КРЕМ ЧОРБА од бундеве која греје душу и тело: Зашто би требало да је имате на трпези бар два пута недељно током зиме
Замислите мирис топлог дома, бундеву која се топи у кашици, и сваки гутљај који вас греје и пуни енергијом. Крем чорба од бундеве није само храна - она је загрљај у тањиру, богата витаминима, влакнима и антиоксидансима, савршена за јачање имунитета и уживање током хладних зимских дана.
Зима је време када тело и дух траже топлину и хранљиве оброке који греју изнутра. Бундева је права зимска супернамирница - богата бета-каротеном, витамином Ц, калијумом и магнезијумом. Редовно уживање у крем чорби од бундеве помаже имунитету, одржава енергију и пружа осећај ситости и задовољства. Стручњаци препоручују да се чорба нађе на трпези барем два пута недељно, јер је једноставна за припрему, заситна и истовремено деликатно слатка и умирујућа.
Рецепт за топлу крем чорбу од бундеве
Састојци (за 4–6 особа):
1 кг бундеве, ољуштене и исечене на коцкице
1 већи кромпир
1 главица црног лука
2 чена белог лука
1 л повртног бујона (или воде коцка за супу)
150 мл павлаке за кување (може и биљна)
2 кашике маслиновог уља
Со, бибер, мушкатни орашчић по укусу
Першун или семе бундеве за декорацију
Припрема:
На маслиновом уљу пропржите ситно исецкан црни и бели лук док не замиришу и постану стакласти.
Додајте бундеву и кромпир, кратко пропржите да поврће пусти арому.
Прелијте повртним бујоном и кувајте док поврће не омекша (око 20 минута).
Измиксајте све у глатку, кремасту чорбу.
Додајте павлаку и зачине по укусу, још једном промешајте.
Сервирајте топло, украшено першуном или семенкама бундеве.
Зашто је ова чорба обавезна зими
- Греје тело и душу, пружајући осећај дома и сигурности
- Јача имунитет захваљујући витаминима и антиоксидансима
- Помаже варењу и ситости, идеално за хладне дане
- Једноставна за припрему, а импресивног укуса који воли читава породица