За КИСЕЛИ КУПУС ИЗ ТЕГЛЕ потребна вам је само СО и ВОДА – погодан и за кисељење у стану, једноставна и брза припрема укусног рибанца
За овакав подухват нису вам потребни специјални судови, нити вештине
Не морате имати подрум да бисте уживали у домаћем киселом купусу. Научите како да припремите здрав и укусан рибанац у теглама, лако и брзо, спреман за салате, подварак или питу.
Овај рецепт је савршен за припрему рибанца у стану, у теглама, без компликација и додатних трикова. Све што вам треба су купус, со и вода – ништа више!
За једну теглу од 1,5 литре потребна вам је:
средња главица купуса, око 1,5 кг;
1,5 кашика соли;
зачини по жељи (ким, ловор, кадуља, бибер);
пар зрна кукуруза за жуту боју купуса;
Тегле добро оперите и осушите на ваздуху или стерилизујте у рерни на 100°Ц. Главици купуса уклоните спољашње листове и евентуална оштећења. Оперите је и исчетвртајте.
Купус можете изрибати на рибеж или исећи на траке (на дебље или тање, у зависности од жеље). Купус пребаците у већу посуду, посолите га, добро изгњечите, додајте зачине и промешајте.
Овако измешани купус пребаците у теглу, добро притисните шаком и додајте течност која је остала у посуди у којој сте га мешали са сољу и зачинима. У мању теглу (која мора проћи кроз отвор веће) ставите камење, кликере или нешто тешко како би притисли купус који све време мора бити под течности.
Прекријте отвор тегле тканином и завежите конопцем или гумицом. Важно је да купус има ваздуха, али и да спречите упадање мушица или труња.
Првих 24 сата неколико пута притискајте мању теглицу како би купус испустио течност (расол). У случају да у року 24 сата не буде довољно течности да прекрије купус, у шољици воде промешајте кашичицу соли и додајте онолико колико је потребно да прекрије сав купус. Улијте, промешајте и поново притисните теглицом.
Купус ће се киселити три до десет дана, колико му је потребно за ферментацију. У том периоду држите га на тамнијем месту и собној температури, од 18 до 23°Ц. Сваки дан га проверавајте и притискајте како би био под водом.