Za KISELI KUPUS IZ TEGLE potrebna vam je samo SO i VODA – pogodan i za kiseljenje u stanu, jednostavna i brza priprema ukusnog ribanca
Za ovakav poduhvat nisu vam potrebni specijalni sudovi, niti veštine
Ne morate imati podrum da biste uživali u domaćem kiselom kupusu. Naučite kako da pripremite zdrav i ukusan ribanac u teglama, lako i brzo, spreman za salate, podvarak ili pitu.
Ovaj recept je savršen za pripremu ribanca u stanu, u teglama, bez komplikacija i dodatnih trikova. Sve što vam treba su kupus, so i voda – ništa više!
Za jednu teglu od 1,5 litre potrebna vam je:
srednja glavica kupusa, oko 1,5 kg;
1,5 kašika soli;
začini po želji (kim, lovor, kadulja, biber);
par zrna kukuruza za žutu boju kupusa;
Tegle dobro operite i osušite na vazduhu ili sterilizujte u rerni na 100°C. Glavici kupusa uklonite spoljašnje listove i eventualna oštećenja. Operite je i isčetvrtajte.
Kupus možete izribati na ribež ili iseći na trake (na deblje ili tanje, u zavisnosti od želje). Kupus prebacite u veću posudu, posolite ga, dobro izgnječite, dodajte začine i promešajte.
Ovako izmešani kupus prebacite u teglu, dobro pritisnite šakom i dodajte tečnost koja je ostala u posudi u kojoj ste ga mešali sa solju i začinima. U manju teglu (koja mora proći kroz otvor veće) stavite kamenje, klikere ili nešto teško kako bi pritisli kupus koji sve vreme mora biti pod tečnosti.
Prekrijte otvor tegle tkaninom i zavežite konopcem ili gumicom. Važno je da kupus ima vazduha, ali i da sprečite upadanje mušica ili trunja.
Prvih 24 sata nekoliko puta pritiskajte manju teglicu kako bi kupus ispustio tečnost (rasol). U slučaju da u roku 24 sata ne bude dovoljno tečnosti da prekrije kupus, u šoljici vode promešajte kašičicu soli i dodajte onoliko koliko je potrebno da prekrije sav kupus. Ulijte, promešajte i ponovo pritisnite teglicom.
Kupus će se kiseliti tri do deset dana, koliko mu je potrebno za fermentaciju. U tom periodu držite ga na tamnijem mestu i sobnoj temperaturi, od 18 do 23°C. Svaki dan ga proveravajte i pritiskajte kako bi bio pod vodom.