Заборавите на вишесатно мучење - СЛАТКО ОД ШЉИВА из рерне успева СВАКОМ! Бакин најлакши рецепт за НАЈСЛАЂУ зимницу која траје месецима
Ако мислите да је прављење слатка компликовано и да захтева сате стајања крај шпорета, преварили сте се! Бакин рецепт за слатко од шљива из рерне одушевљава једноставношћу – нема прскања, нема мешања, а укус је као из најбољих детињих дана.
Слатко од шљива једно је од оних зимничких чуда које сви воле, али ретко ко се усуђује да га прави – јер се верује да је компликовано и да тражи сате и сате пажње. Међутим, захваљујући овом старинском рецепту из бакине кухиње, припрема постаје права чаролија: све обави рерна!
Заборавите на умор од мешања и опасност од загоревања – овај рецепт за слатко из рерне штеди време, а резултат је исти као код традиционалног начина кувања. Густ сируп, савршено куване шљиве и неодољив мирис јесени у тегли.
Потребни састојци
шљиве - 3 кг
шећер - 1 кг
рум - 3/3 шоље
Начин припреме
Добро оперите шљиве, исеците и извадите коштице. Угрејте рерну на 200 степени.
Поређајте половине шљива у плех, немојте их ређати много збијено. Одозго поспите шећером и добро промешајте.
Сипајте мало воде и пеците 30 минута. Након тога извадите плех и проспите воду. Промешајте шљиве и вратите у рерну.
Пеците још око 2-2.5 сата, на сваких 30 минута их мешајте. Кад слатко почне да се згушћава, сипајте рум и пеците још 10 минута.
Распоредите смесу у претходно угрејане и још топле тегле, затворите поклопцем и охладите.