Zaboravite na višesatno mučenje - SLATKO OD ŠLJIVA iz rerne uspeva SVAKOM! Bakin najlakši recept za NAJSLAĐU zimnicu koja traje mesecima
Ako mislite da je pravljenje slatka komplikovano i da zahteva sate stajanja kraj šporeta, prevarili ste se! Bakin recept za slatko od šljiva iz rerne oduševljava jednostavnošću – nema prskanja, nema mešanja, a ukus je kao iz najboljih detinjih dana.
Slatko od šljiva jedno je od onih zimničkih čuda koje svi vole, ali retko ko se usuđuje da ga pravi – jer se veruje da je komplikovano i da traži sate i sate pažnje. Međutim, zahvaljujući ovom starinskom receptu iz bakine kuhinje, priprema postaje prava čarolija: sve obavi rerna!
Zaboravite na umor od mešanja i opasnost od zagorevanja – ovaj recept za slatko iz rerne štedi vreme, a rezultat je isti kao kod tradicionalnog načina kuvanja. Gust sirup, savršeno kuvane šljive i neodoljiv miris jeseni u tegli.
Potrebni sastojci
šljive - 3 kg
šećer - 1 kg
rum - 3/3 šolje
Način pripreme
Dobro operite šljive, isecite i izvadite koštice. Ugrejte rernu na 200 stepeni.
Poređajte polovine šljiva u pleh, nemojte ih ređati mnogo zbijeno. Odozgo pospite šećerom i dobro promešajte.
Sipajte malo vode i pecite 30 minuta. Nakon toga izvadite pleh i prospite vodu. Promešajte šljive i vratite u rernu.
Pecite još oko 2-2.5 sata, na svakih 30 minuta ih mešajte. Kad slatko počne da se zgušćava, sipajte rum i pecite još 10 minuta.
Rasporedite smesu u prethodno ugrejane i još tople tegle, zatvorite poklopcem i ohladite.