Чаробна ПАСТИРСКА ПИТА! За све прилике у ГЛАВНОЈ улози, уз ЈЕДАН састојак постаје сласно задовољство коме нико неће одолети
Уколико сте љубитељ пита и јела од теста, овај рецепт је идеално решење да приуштите себи и укућанима преукусан оброк.
Једноставан и брз рецепт, који ће вас без пуно труда освојити првим залогајем.
Када је једном направите, пожелећете да је правите стално. Хрскава, сочна као душа, а овај посебан састојак је чини неодољивом за сваку прилику.
- Састојци:
- 150 мл топле воде
- 100 мл уља
- 1 јаје два беланца
- једна кашичица шећера
- 30 гр квасца
- 2 кашичице соли
- 300 гр - 350 гр брашна
- Фил:
- зелени део младог црног лука
- 250 гр качкаваља
- 200 гр фета сира
- 2 жуманца
Припрема:
Потребна вам је једна већа посуда у коју ћете сипати око 150 мл воде, кашичицу уља, једну касичицу шећера, 30 гр квасца и све то промешати. Уколико нисте сигурни да је квасац свеж, сачекајте десетак минута да квасац почне да "ради".
Узмите једно цело јаје и ставите га у припремљену смесу као и два беланцета која сте претходно одвојили од жуманца које ћете касније користити за премазивање. Добијену смесу измешамо и "разбијемо". Како за ову питу није потребно пуно брашна, исто постепено додајемо у већ припремљену смесу. Лагано кашиком замесимо мало "мекше тесто" уз додатак соли по укусу.
Уколико вам је тешко да тесто на овакав начин умесите, можете користити и миксер. Науљимо тесто и оставимо га да нараста од четрдесет пет минута до сат времена.
Припрема фила почиње ситнијем сечењем зеленог дела младог лука, који стављамо у посуду уз додатак врло мало соли. Око 125 гр изренданог качкаваља додајемо у фил, као и 100 гр фета сира исеченог на коцкице. А другу половину фета сира и качкаваља такође изрендати и исецкати на коцкице, измешати и ставити у посуду са стране.
Када тесто надође, стављамо га на побрашњену поврсину. Тесто мало премесити руком како се не би лепило. Направимо једну јуфку и оклагијом развучемо тесто. Сједињени фил стављамо у виду "лопте" на тесто и скупимо га тако да фил не може да исцури. Окренемо тесто и поново га благо премесимо.
У тепсију, у којој смо предходно ставили папир за печење пребацујемо питу, руком поравњајући. Од жуманца које смо издвојили додајемо мало млека и премазујемо питу.
Премазану питу притиснути по рубовима и подићи крајеве. Одвојени качкаваљ и фета сир посути по самој пити.
Рерну најпре добро загрејати на 200 степени - 15 минута, а онда питу пећи на 160 степени - 10 минута.
Пријатно!