Кремсата и деликатна као девојачки сан, ова торта је посебан драгуљ - најлепша српска краљица је обожавала да је једе
Рецепт који траје више од 100 година, а краљица Наталија га је пробала у чувеном домаћинству.
Крајем 19. века, чајанке су постале незаобилазан део друштвеног живота Београда, а једна од личности које су највише допринеле њиховој популарности била је краљица Наталија Обреновић. Захваљујући њеном утицају, позив на чај постао је синоним за престижна друштвена окупљања, где су се истицале лепе манире, пажљиво биране теме за разговор и елегантно сервирање. У том духу, свака чајанка представљала је прилику за показивање раскоши домаћинства и префињеног укуса.
Један од незаборавних момената из тог периода везан је за посету краљице Наталије дому Јеврема Грујића, када је послужена посебна чоколадна торта, данас позната као торта краљице Наталије. Овај слаткиш постао је симбол не само кулинарског умећа већ и културног наслеђа времена када су чајанке биле много више од обичних дружења – биле су огледало тадашње београдске елите.
Потребно је:
- 150 г чоколаде за кување
- 6 јаја
- 150 г шећера
- 1/2 кесице прашка за пециво
- 150 мл уља
- 150 г брашна
- Мармелада по избору
- 200 мл слатке павлаке
- 250 г чоколаде за кување (за глазуру)
Припрема:
На лаганој ватри растопите 150 г чоколаде за кување са једном кашиком млека. Оставите да се прохлади. У међувремену, одвојите беланца од жуманаца. Беланца умутите у чврст снег. Жуманца помешајте са шећером и мутите док не постану светла и пенаста. Затим додајте уље и прохлађену чоколаду, па све добро сједините.
У ову смесу пажљиво умешајте снег од беланаца, а потом лагано додајте брашно помешано с прашком за пециво. Мешајте све док не добијете глатку, уједначену смесу.
Смесу сипајте у калуп који сте претходно премазали уљем и посули брашном. Пеците у претходно загрејаној рерни на 180–200°Ц око 40–45 минута. Када је печена, торту оставите да се потпуно охлади.
Охлађену торту пресеците на два дела како бисте добили две коре. Доњу кору премажите мармеладом по избору (најбоље се слажу киселе ноте, попут кајсије или рибизле), преклопите горњом кором и целу торту споља премажите истом мармеладом у танком слоју – то ће помоћи да глазура лепо налегне.
Загрејте 200 мл слатке павлаке до тачке кључања, али немојте да проври. Уклоните са ватре и убаците 250 г чоколаде за кување изломљене на коцкице. Мешајте док се потпуно не истопи и не добијете глатку, сјајну глазуру. Оставите да се прохлади 5–10 минута, а затим њоме прелијте торту.