Црногорске приганице - мекане као душа, ваздушасте и никад лакше за припрему: 1 кашика ОВОГ састојка учиниће их бољим него икад
Традиционална јела и рецепти полако се враћају на велика врата у свачији дом, а приганице су оно што свако може презалогајити у сваком тренутку, макар и "с' ногу".
У домаћинствима широм Црне Горе, јутро често почиње мирисом свеже пржених приганица – хрскавих споља, а ваздушастих изнутра.
Ове мале златне лоптице од теста представљају незаобилазан део трпезе, било да се служе у сланој варијанти уз кајмак, сир и пршуту, или у слаткој, посуте шећером у праху и преливене медом или џемом.
Иако их можете наћи и у ресторанима дуж приморја, прави укус долази из домаће кухиње. Оно што ову верзију чини посебном јесте додатак ракије, која спречава да тесто упије уље, па приганице остају лагане и немасне.
Рецепт за оригиналне црногорске приганице
Састојци
400 г пшеничног брашна
300 мл млаке воде
1 пакетић свежег квасца
1 кафена кашичица соли
1 кафена кашичица шећера
1 супена кашика лозоваче или шљивовице
Уље за пржење
Припрема
Припрема квасца:
У млаку воду додајте измрвљени квасац и шећер. Сачекајте око 5 минута да се активира.
Додавање састојака
У надошли квасац умешајте ракију, затим додајте брашно и со. Добро промешајте варјачом док не добијете тесто ређе од оног за кифлице, а гушће од теста за палачинке.
Оставити да нарасте
Покријте посуду провидном фолијом и оставите на топлом око 30 минута.
Припрема за пржење:
Пре пржења тесто још неколико пута енергично промешајте варјачом.
Пржење
У дубоку шерпу сипајте уље и загрејте га. Кашику умочите у хладну воду, па њоме узимајте тесто и спуштајте у врело уље. Ако облик није правилан, коригујте прстима. Пржите док не порумене.
Оцеђивање
Вадите их на папирне убрусе да упију вишак масноће.
Сервирање
Послужите док су још топле. По жељи, поспите их прах шећером и послужите уз џем, мед, чоколадни крем, или их комбинујте са сиром, кајмаком, пршутом и јогуртом.
Овај традиционални рецепт чува дух црногорске кухиње, уз додатак мале домаће тајне – ракије, која чини приганице лакшим и укуснијим.