Crnogorske priganice - mekane kao duša, vazdušaste i nikad lakše za pripremu: 1 kašika OVOG sastojka učiniće ih boljim nego ikad
Tradicionalna jela i recepti polako se vraćaju na velika vrata u svačiji dom, a priganice su ono što svako može prezalogajiti u svakom trenutku, makar i "s' nogu".
U domaćinstvima širom Crne Gore, jutro često počinje mirisom sveže prženih priganica – hrskavih spolja, a vazdušastih iznutra.
Ove male zlatne loptice od testa predstavljaju nezaobilazan deo trpeze, bilo da se služe u slanoj varijanti uz kajmak, sir i pršutu, ili u slatkoj, posute šećerom u prahu i prelivene medom ili džemom.
Iako ih možete naći i u restoranima duž primorja, pravi ukus dolazi iz domaće kuhinje. Ono što ovu verziju čini posebnom jeste dodatak rakije, koja sprečava da testo upije ulje, pa priganice ostaju lagane i nemasne.
Recept za originalne crnogorske priganice
Sastojci
400 g pšeničnog brašna
300 ml mlake vode
1 paketić svežeg kvasca
1 kafena kašičica soli
1 kafena kašičica šećera
1 supena kašika lozovače ili šljivovice
Ulje za prženje
Priprema
Priprema kvasca:
U mlaku vodu dodajte izmrvljeni kvasac i šećer. Sačekajte oko 5 minuta da se aktivira.
Dodavanje sastojaka
U nadošli kvasac umešajte rakiju, zatim dodajte brašno i so. Dobro promešajte varjačom dok ne dobijete testo ređe od onog za kiflice, a gušće od testa za palačinke.
Ostaviti da naraste
Pokrijte posudu providnom folijom i ostavite na toplom oko 30 minuta.
Priprema za prženje:
Pre prženja testo još nekoliko puta energično promešajte varjačom.
Prženje
U duboku šerpu sipajte ulje i zagrejte ga. Kašiku umočite u hladnu vodu, pa njome uzimajte testo i spuštajte u vrelo ulje. Ako oblik nije pravilan, korigujte prstima. Pržite dok ne porumene.
Oceđivanje
Vadite ih na papirne ubruse da upiju višak masnoće.
Serviranje
Poslužite dok su još tople. Po želji, pospite ih prah šećerom i poslužite uz džem, med, čokoladni krem, ili ih kombinujte sa sirom, kajmakom, pršutom i jogurtom.
Ovaj tradicionalni recept čuva duh crnogorske kuhinje, uz dodatak male domaće tajne – rakije, koja čini priganice lakšim i ukusnijim.