Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Доктор открио, ОВЕ ЈАБУКЕ су нискокалоричне и сви их једу, али НЕМАЈУ никакву ВРЕДНОСТ

19.10.2023. 08:02
Пише:
Србија Данас
jabuke
јабуке / Извор: Фото: Shutterstock

Јабуке веома често сви конзумирају, али пажљиво бирајте коју сорту купујете.

Одговоре на ова питања које јабуке су најздравије, а које треба избегавати, дао је у Јутарњем програму гастроентеролог проф. др Војислав Перишић. Судећи према његовим речима, није свеједно коју врсту јабука бирамо. 

У Србији баке говоре да можемо да једемо и ОВАКАВ ЏЕМ, а то је КОЦКАЊЕ са здрављем - садржи опасну супстанцу

У Србији баке говоре да можемо да једемо и ОВАКАВ ЏЕМ, а то је КОЦКАЊЕ са здрављем - садржи опасну супстанцу

Сви се презнојавају због ВОДИТЕЉКЕ са НАЈВЕЋИМ ГРУДИМА - гост једва одговарао на питања, а њено средње име је ПРОВОКАЦИЈА

Сви се презнојавају због ВОДИТЕЉКЕ са НАЈВЕЋИМ ГРУДИМА - гост једва одговарао на питања, а њено средње име је ПРОВОКАЦИЈА

Он је анализирао 3 сорте и ево до којих закључак је дошао:

Грени смит

- Пажљиво сам анализирао, по питању састава и корисности је грени смит најнекориснија, али има најмање калорија! Па сад, ви видите, причам ја са воћарима по Шумадији. Та јабука нема ни мирис, никакав! Русија је једно време масовно увозила наше грени смит јабуке, питам ја воћара, каже не иде више, и литература каже да продукција и продаја падају. Ко хоће да мршави, са што мање угљених хидрата, тај ће јести ту јабуку али она за здравље није важна - рекао је он.

pijaca
пијаца / Извор: Профимедиа

Јабука кожара

Једна јефтина, а укусна сорта која успева код нас је кожара, коју доктор препоручује јер се ретко прска и богата је здравим састојцима.

- Погледајте јабуку кожару. Она је најстарија аутохтона сорта, она се не прска. Природна је, нема потребе за прскањем. Гледајте даље, постоји и подврста кожаре, зове се дапсићка. Једном сам био на једној сахрани, близу Берана, само у том селу близу та сорта рађа. Дапшићи. Изузетно хранљива, у односу на грени смит је шампион света. Лепо и мирише. Када су српске мајке пратиле војнике на ратиште, увек су стављале у пешкириће и једну јабуку - рекао је он.

Златни делишес

Златни делишес је анализирао као следећу сорту и рекао да би требало да се припазе људи који пазе на шећер у крви, јер ова сорта јабуке садржи много шећера.

- Златни делишес је јабука која има највећи проценат шећера, 16 одсто, зато сам својевремено пекао ракију од ње. Гоји, не смете дневно појести више од две, имају око 200 калорија - каже доктор. Поређења ради, једно парче хлеба има 100 калорија!

jabuke
јабуке / Извор: Профимедиа

Када је најбоље јести јабуке, зависи од организма до организма.

- Зависи који тип, ако је кожара, она за 45 минута изађе из желуца. Мало си сит, буји паји, и онда хоћеш да замезиш. Срби не треба да се брину о томе да ли ће у току зиме бити снабдевени витаминима и минералима. Без цитруса можемо, али нам је јабука неопходна, има витамине А, Ц, Е и селен. Божје је воће! Једите јабуке и не брините за здравље. Могу да се једу ујутру, пре доручка, а ја воће вечерам. Морам да вам кажем, ујутру вам воће даје фруктозу, она је ментални катализатор, спрема нас за посао - рекао је проф. др Перишић.