Домаће КИФЛИЦЕ са сиром које се топе у устима – Без јаја и млека, а мекане као памук! Стари бакин рецепт за укусан и брз оброк
Ове мекане кифлице са сиром не садрже ни јаја ни млеко, али то их не спречава да буду невероватно ваздушасте и укусне. Рецепт потиче из старих свески наших бака, а данас поново одушевљава све који их пробају. Савршен су избор за доручак, ужину или послужење уз шољу јогурта – а готове су за трен ока!
Ако волите домаће рецепте који враћају успомене из детињства, онда су ове памук кифлице са сиром прави избор. Без млека и јаја, мекане су, лагане, и просто се топе у устима. Идеалне су за оне који посте, избегавају јаја или желе једноставан рецепт без превише састојака.
За припрему ових меких кифлица потребан вам је само основни материјал који већ имате код куће. Без дугог чекања, развлачења теста и компликованих корака – овај рецепт успева чак и почетницима у кухињи.
Кифлице можете пунити домаћим сиром, фетом или чак ситним сиром из продавнице. Пеку се кратко, а док су још топле, савршено иду уз јогурт, чај или домаћи сок. Ако их поспете сусамом или кимом, добићете и онај препознатљив мирис из бакине кухиње.
Састојци:
- 500 г брашна
- 250 мл млаке воде
- 100 мл уља
- 1 кесица сувог квасца (или 20 г свежег)
- 1 кашичица шећера
- 1 равна кашичица соли
- 200 г ситног сира за надев
(по жељи: жуманце за премаз и сусам за посипање)
Припрема:
У топлој води растворите шећер и квасац, оставите да запени (око 10 минута).
У ванглу сипајте брашно, додајте со и уље, па додајте надошли квасац и замесите мекано тесто.
Оставите да тесто нарасте 30-45 минута.
Развуците тесто у круг, исеците на троуглове, ставите по кашичицу сира и увијте у кифлице.
По жељи премажите жуманцем и поспите сусамом.
Пеците у претходно загрејаној рерни на 200°Ц око 20 минута, док не порумене.
Предности рецепта:
Без јаја и млека – идеално за пост или интолеранције
Брза припрема – без чекања и компликација
Јефтино – од састојака које већ имате код куће
Аутентичан укус детињства
Савршен доручак, ужина или прилог
Напомена: Ако желите још мекшу текстуру, у тесто можете додати кашичицу квасца више и оставити га 10 минута дуже да нарасте. За хрскавију корицу, премажите кифлице биљним млеком пре печења.