ХЛЕБ ШТЕТИ ЗДРАВЉУ! Његово негативно дејство лежи у једном састојку, а нутрициониста открива какав утицај има на наш организам
Ниједан оброк се не може замислити без хлеба, а ово је његов стваран утицај.
Од малих ногу навикнути смо на хлеб. Заситан је, укусан и у нашој култури представља основу исхране. Међутим, мало људи се запитало да ли је заиста толико здрав.
Скоро свака прослава празника захтева припрему одређене врсте хлеба - од руже, преко погаче, па све до неке врсте хлебних штапића. Ипак, према мишљењу нутриционисткиње Тање Олајџије, његов садржај није толико пожељан.
Главни проблем је у квасцу који, према тумачењима стручњака, није истог састава и квалитета као пре 70 година. Већина препоручује прављење овог састојка на домаћи начин.
"Наиме, постоје индикације да уместо да из пекарског квасца усвојимо витамине Б групе (пре свих осталих), он заправо њих црпи из нашег организма и тако добијамо контраефекат. Такође, неретке су мигренске реакције, дигестивне тегобе и друге непријатности по конзумирању превише пекарских производа", наводи Олајџија и додаје да је сваки рецепт за природну припрему квасца бољи од куповног.
Такође, истиче да класичан квасац треба разликовати од пивског и нутритивног, који се не користе у пекарској индустрији већ као додаци исхрани. Они су, према њеном суду, добри и у куповном издању.
Србија Данас/Жена Блиц/Пренела С.П.