HLEB ŠTETI ZDRAVLJU! Njegovo negativno dejstvo leži u jednom sastojku, a nutricionista otkriva kakav uticaj ima na naš organizam
Nijedan obrok se ne može zamisliti bez hleba, a ovo je njegov stvaran uticaj.
Od malih nogu naviknuti smo na hleb. Zasitan je, ukusan i u našoj kulturi predstavlja osnovu ishrane. Međutim, malo ljudi se zapitalo da li je zaista toliko zdrav.
Skoro svaka proslava praznika zahteva pripremu određene vrste hleba - od ruže, preko pogače, pa sve do neke vrste hlebnih štapića. Ipak, prema mišljenju nutricionistkinje Tanje Olajdžije, njegov sadržaj nije toliko poželjan.
Glavni problem je u kvascu koji, prema tumačenjima stručnjaka, nije istog sastava i kvaliteta kao pre 70 godina. Većina preporučuje pravljenje ovog sastojka na domaći način.
"Naime, postoje indikacije da umesto da iz pekarskog kvasca usvojimo vitamine B grupe (pre svih ostalih), on zapravo njih crpi iz našeg organizma i tako dobijamo kontraefekat. Takođe, neretke su migrenske reakcije, digestivne tegobe i druge neprijatnosti po konzumiranju previše pekarskih proizvoda", navodi Olajdžija i dodaje da je svaki recept za prirodnu pripremu kvasca bolji od kupovnog.
Takođe, ističe da klasičan kvasac treba razlikovati od pivskog i nutritivnog, koji se ne koriste u pekarskoj industriji već kao dodaci ishrani. Oni su, prema njenom sudu, dobri i u kupovnom izdanju.
Srbija Danas/Žena Blic/Prenela S.P.