Како ПРЕТЕРАНА КОНЗУМАЦИЈА СОЛИ утиче на наше тело - Сазнајте како можете да смањите унос соли коришћењем алтернативних састојака
Со је састојак који уносимо свакодневно. Сазнајте како претерана употреба соли може утицати на ваше здравље, али и како то можете да избегнете служећи се другим састојцима.
Лако је прекомерно конзумирати со – она је у свему и ако не обраћате пажњу на то колико је додајете својој храни, можете прећи дневну количину која се препоручује у само једном оброку.
Људи често једу довољно соли у току дана. Додавање превише соли може повећати ризик од високог крвног притиска и других здравствених стања.
Превише соли може оштетити ваше здравље јер вишак натријума може довести до надимања и задржавања течности што представља стрес на ваше бубреге кад филтрирају со.
Такође, превише соли у вашој храни и исхрани може да вас учини дехидрираним јер со извлачи воду из ћелија. Када дође до дехидратације, то утиче на функцију органа и може да изазове умор, главобољу и лоше варење.
Добра вест је да је припремом хране контрола соли много лакша.
Да бисте побољшали своја јела, а истовремено држали под контролом унос соли, препоручујемо следеће савете:
- Користите свеже или сушено биље као што су: босиљак, мајчина душица, рузмарин, коријандер и зачине: кумин, куркума, бели лук у праху, паприка јер они могу да додају богат укус без потребе за превише соли.
- Пробајте киселе састојке: прскање лимуновог сока, сирћета или тамаринда може побољшати укусе и смањити потребу за додатном соли.
-
Додајте ароматику: ароматичности попут лука, белог лука, празилука и шалотке дају дубину и богатство вашим јелима, побољшавајући укупни профил укуса без потребе за соли. На пример, пробајте карамелизовати лук или испечен бели лук за још више укуса.
Додатни савети:
- Прочитајте етикете о исхрани: замените обичан соја сос соја сосом са мало натријума, или друге опције са мало соли као што су аминокиселине кокоса или течне амино за помфрит и сосове. Упоређујући различите брендове, прилично је изненађујуће сазнати како нивои натријума могу да варирају.
- Пробајте чорбе без соли или са мало натријума. Користите чорбу од поврћа или пилећег меса са мало натријума или без соли када правите супе, чорбе, рижото или умаке.
- Ако кувате житарице (киноа, пиринач или кус-кус), скувајте их у бујону за додатни укус.
- Полако смањујте со: постепено смањите количину соли коју користите, омогућавајући вашим укусним пупољцима да се прилагоде и помажући вам да уживате у природнијим укусима током времена.