Kako PRETERANA KONZUMACIJA SOLI utiče na naše telo - Saznajte kako možete da smanjite unos soli korišćenjem alternativnih sastojaka
So je sastojak koji unosimo svakodnevno. Saznajte kako preterana upotreba soli može uticati na vaše zdravlje, ali i kako to možete da izbegnete služeći se drugim sastojcima.
Lako je prekomerno konzumirati so – ona je u svemu i ako ne obraćate pažnju na to koliko je dodajete svojoj hrani, možete preći dnevnu količinu koja se preporučuje u samo jednom obroku.
Ljudi često jedu dovoljno soli u toku dana. Dodavanje previše soli može povećati rizik od visokog krvnog pritiska i drugih zdravstvenih stanja.
Previše soli može oštetiti vaše zdravlje jer višak natrijuma može dovesti do nadimanja i zadržavanja tečnosti što predstavlja stres na vaše bubrege kad filtriraju so.
Takođe, previše soli u vašoj hrani i ishrani može da vas učini dehidriranim jer so izvlači vodu iz ćelija. Kada dođe do dehidratacije, to utiče na funkciju organa i može da izazove umor, glavobolju i loše varenje.
Dobra vest je da je pripremom hrane kontrola soli mnogo lakša.
Da biste poboljšali svoja jela, a istovremeno držali pod kontrolom unos soli, preporučujemo sledeće savete:
- Koristite sveže ili sušeno bilje kao što su: bosiljak, majčina dušica, ruzmarin, korijander i začine: kumin, kurkuma, beli luk u prahu, paprika jer oni mogu da dodaju bogat ukus bez potrebe za previše soli.
- Probajte kisele sastojke: prskanje limunovog soka, sirćeta ili tamarinda može poboljšati ukuse i smanjiti potrebu za dodatnom soli.
-
Dodajte aromatiku: aromatičnosti poput luka, belog luka, praziluka i šalotke daju dubinu i bogatstvo vašim jelima, poboljšavajući ukupni profil ukusa bez potrebe za soli. Na primer, probajte karamelizovati luk ili ispečen beli luk za još više ukusa.
Dodatni saveti:
- Pročitajte etikete o ishrani: zamenite običan soja sos soja sosom sa malo natrijuma, ili druge opcije sa malo soli kao što su aminokiseline kokosa ili tečne amino za pomfrit i sosove. Upoređujući različite brendove, prilično je iznenađujuće saznati kako nivoi natrijuma mogu da variraju.
- Probajte čorbe bez soli ili sa malo natrijuma. Koristite čorbu od povrća ili pilećeg mesa sa malo natrijuma ili bez soli kada pravite supe, čorbe, rižoto ili umake.
- Ako kuvate žitarice (kinoa, pirinač ili kus-kus), skuvajte ih u bujonu za dodatni ukus.
- Polako smanjujte so: postepeno smanjite količinu soli koju koristite, omogućavajući vašim ukusnim pupoljcima da se prilagode i pomažući vam da uživate u prirodnijim ukusima tokom vremena.