Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Кромпир је ПРОКЛИЈАО, а ипак га једете? Нисте ни свесни каквом РИЗИКУ се излажете!

14.05.2023. 18:51
Пише:
Србија Данас
krompir
кромпир / Извор: Фото: Shutterstock

Сви га имамо у кихињи, али под посебним условима може постати веома опасан.

Кромпир је намирница коју готово увек имамо код куће јер је пактичан, може се спремити на много начина, а притом је и укусан, и даје пуно енергије. Ако га чувате на тамном и хладном месту, дуже ће остати свеж, међутим, ретко коме се никада није догодило да му кромпир проклија пре употребе, поготово јер већином живимо у становима и немамо могућност да га сместимо на хладно место.

НУТРИЦИОНИСТА одговара како да СМРШАТЕ ДО ЛЕТА! Скините килограме без гладовања, никад лакше до ВИТКЕ ЛИНИЈЕ

НУТРИЦИОНИСТА одговара како да СМРШАТЕ ДО ЛЕТА! Скините килограме без гладовања, никад лакше до ВИТКЕ ЛИНИЈЕ

НИКО НЕ МОЖЕ УПРОПАСТИТИ МУШКО ДЕТЕ КАО МАЈКА: "Дечак постаје ЗРЕО и ПРАВИ МУШКАРАЦ ако ово уради", тврди психијатар

НИКО НЕ МОЖЕ УПРОПАСТИТИ МУШКО ДЕТЕ КАО МАЈКА: "Дечак постаје ЗРЕО и ПРАВИ МУШКАРАЦ ако ово уради", тврди психијатар

Чињеницу да је проклија обично игноришемо. Једноставно уклонимо клице и припремимо га како смо и замислили. Ипак није сваки проклијали кромпир јестив. На шта треба обратити пажњу.

krompir
кромпир / Извор: Фото: Shutterstock

Треба проценити колико је кромпир проклијао - да ли су клице кратке и нема их пуно или су се већ доста разрасле. Што их је више, то је у кромпиру више соланина, благо токсичне материје која код људи може да изазове симптоме попут главобоље, пролива и повраћања.

Ако су клице избиле упркос правилном складиштењу, најбоље је да пажљивије прегледате кромпир. Ако је кртола, осим што има клице, мекана и наборана, врло је вероватно да у себи има велику количину соланина и не би смела више да се једе. Али, ако је кромпир и даље тврд и има своју форму, а проклијао је тек на неколико места, слободно га једите и даље. Једно је јасно - клице, исто као и делове кромпира који су зелени треба уклонити. Тада нема опасности по здравље, чак ни код проклијалог кромпира.