Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Може ИЗАЗВАТИ АЛЕРГИЈСКЕ РЕАКЦИЈЕ! Нутрициониста открива, ЕВО колико је заправо ЗДРАВ АВОКАДО

18.08.2023. 16:46
Пише:
Србија Данас
avokado
авокадо / Извор: Shutterstock

Доста је популаран у исхрани!

Од намаза за тост до десерта и смутија, авокадо је постао неизоставни део сваког озбиљног, модерног јеловника, "фоод блогера" или инфлуенсера.

Ипак, знате ли које су његове највеће нутритивне добробити и како га дозирати и колико се уопште уклапа у мени људи са нашег подневља?

Популарност авокада лежи у његовој богатој, кремастој текстури и благом укусу. Постоје десетине врста авокада, различитих величина, боја и текстура. Сви су пореклом из тропске климе и када се уберу, месо омекша до текстуре маслаца што га чини идеалним за умаке, намазе, десерте, смутије… 

Пет здравствених добробити авокада 

РАВАН СТОМАК без гладовања: Уз помоћ малог додатка исхрани решите се НАДУТОСТИ и убрзајте МЕТАБОЛИЗАМ

РАВАН СТОМАК без гладовања: Уз помоћ малог додатка исхрани решите се НАДУТОСТИ и убрзајте МЕТАБОЛИЗАМ

Продала кућу да би ОПЕРИСАЛА ГРУДИ! Ево зашто је Викторија дала 14 ХИЉАДА ЕВРА, изненађујуће - многе жене мучи овај проблем

Продала кућу да би ОПЕРИСАЛА ГРУДИ! Ево зашто је Викторија дала 14 ХИЉАДА ЕВРА, изненађујуће - многе жене мучи овај проблем

Авокадо је нутритивно богат 

Авокадо је богат храњивим супстанцама, па се само једна половина воћке убраја у ваш препоручени унос од пет порција воћа дневно. Изврстан је извор мононезасићених масти и витамина Е те је добар извор фолата. Такође, садржи више топивих влакана од другог воћа и низ корисних минерала укључујући гвожђе, бакар и калијум. 

Подржава здравље срца 

Авокадо је богат масноћама, од којих 60 посто чине мононезасићене масноће, за које истраживања показују да помажу у заштити од болести срца и снижавају крвни притисак. Калијум, фолат и влакна, којима авокадо обилује, благотворно делују на срце и кардиоваскуларни састав. 

Може помоћи у снижавању холестерола 

Уља авокада укључује олеинску и линолну киселину, незасићене масти које се препоручују као део уравнотежене прехране за помоћ у контроли холестерола. 

Avokado
Авокадо / Извор: Профимедиа

Може помоћи у регулацији апетита

Нема сумње да је калоријски садржај авокада већи од осталог воћа и поврћа. Међутим, занимљиво истраживање показало је да садржај масти и влакана у авокаду доводи до осећаја ситости што помаже у регулацији апетита. 

Чува здравље очију 

Уз све наведене предности, авокадо је богат извор заштитног витамина Е, као и каротена, укључујући лутеин и зеаксантин, за које се сматра да помажу у очувању здравља очију. 

Је ли авокадо на тосту здрав? 

Авокадо на тосту прилично је здрав избор за ужину у поређењу с другим ставкама на јеловнику, попут слатких палачинки. Колико је тачно здрав зависи од хлеба који одаберете и осталим додацима. 

Одлучите се за димљени лосос или поширано јаје како бисте повећали добре масноће у свом оброку. За хлеб одаберите нешто са семенкама, интегрално или ражано уместо белог хлеба због којег ће вам скочити шећер у крви, каже нутриционисткиња Џо Левин. 

Такође је важно бити свестан утицаја једења авокада на околину, не само због транспорта широм света, већ и због количине воде која се користи за њихов узгој.  

И за ваше здравље и за здравље планета, важно је јести широк избор воћа и поврћа и покушати куповати локално где год можете. 

Avokado
Авокадо / Извор: Профимедиа

Алергија и авокадо 

Авокадо, заједно с воћем попут јабука, бресква, малина и боровница, садржи природне хемикалије које се називају салицилати. Неки су људи осетљиви на овај састав и могу доживети алергијску реакцију укључујући кожне осипе и отеклине. 

Нутритивне предности авокада 

Порција од 80г авокада садржи: 

  • 152 кцал/627 КЈ 
  • 1,5 г протеина 
  • 15,6 г масти 
  • 1,5 г угљикохидрата 
  • 3,6 г влакана 
  • 360 мг калија 
  • 2,56 мг витамина Е