Најбоља ДОМАЋА СУПА за ИМУНИТЕТ: Рецепт за супу од белог лука која греје, хидрира и штити од вируса - све што вам треба већ имате у кухињи
Зима је пред вратима, а са њом и сезона прехлада и вируса. Ако желите да ојачате имунитет и останете здрави, не морате одмах да трчите у апотеку. Домаћа супа од белог лука права је природна “имунобомба” која греје, хидрира и штити организам, а сви састојци се већ налазе у вашој кухињи.
Бели лук је вековима познат као моћан природни антибиотик и антиоксиданс. У комбинацији са поврћем, зачинима и хранљивим темељцем, добија се супа која не само да пријатно греје и хидрира тело, већ и активира одбрамбене механизме организма. За разлику од инстант производа или готових супе из кесице, ова верзија је пуна витамина, минерала и протеина који заиста подржавају имунитет.
Зашто баш супа од белог лука?
Бели лук садржи алицин, моћан спој који се бори против бактерија и вируса.
Поврће попут шаргарепе, целера и лука обезбеђује бета-каротен, витамин Ц и влакна која јачају тело.
Темељац или вода са мало маслиновог уља хидрира, а истовремено је богат минерала и протеина.
Зачини попут першуна и црног бибера додатно подижу нутритивну вредност и побољшавају укус.
Како се припрема – једноставно и брзо
На мало маслиновог уља пропржите ситно исецкан бели и црни лук док не постану стакласти.
Додајте шаргарепу, целер и кромпир исецкане на коцкице, пропржите још 2-3 минута.
Прелијте поврћем са водом или домаћим темељцем (око 1 литра) и пустите да прокључа.
Смањите температуру и кувајте 15-20 минута док поврће не омекша.
Пред крај додајте ситно сецкан першун, по укусу бибер и со.
По жељи, блендирајте да добијете крем супу или послужите у комадима.
Савети и трикови
Ако желите да супа буде још јача за имунитет, додајте и мало ђумбира или куркуме.
За богатији укус и додатну дозу протеина, можете додати и пилетину или рибу.
Складиштите у фрижидеру до 3 дана – брзо се подгрева, а нутритивне вредности остају очуване.
Ова домаћа супа од белог лука није само оброк - то је природни савезник вашег имуног система. За неколико минута припреме добијате укусно, хранљиво и здраво јело које грије, хидрира и штити организам од вируса и прехлада. Идеално за хладне зимске дане и тренутке када желите да ојачате имунитет природним путем.