Не једите овакав хлеб: Тајне о његовој производњи скриване су од нас, а не можете да замислите шта се све додаје приликом припреме
Хлеб спада у основну намирницу, а утицај његових састојака може бити изразито негативан.
Хлеб често важи за "лошу" и "нездраву" намирницу јер се сматра једноставним угљеним хидратом са високим гликемијским индексом, који брзо даје енергију, подиже ниво шећера у крви и ниво инсулина у крви. Такође, узрокује низак ниво шећера који нас чини уморним и гладним, повећавајући своју тежину уз минималну нутритивну корист.
Међутим, он је здрав, ако знате да изаберете прави или га тако припремите, кажу нутриционисти широм света. Потребни су нам угљени хидрати за енергију, а хлеб са непрерађеним сложеним угљеним хидратима од целог зрна, раж, црни никл, интегрални и прави хлеб од киселог теста су здравији. Разлог је што садрже влакна која одржавају енергију, протеине и здраве масти, богати су минералима и јачају микробиоту црева.
Маркетиншке компаније то знају па нам се често продају ултра-обрађени "здрави", "занатлијски", "печени у продавници", "са семенкама" или "пунозрнасти" хлебови, које немају никакве здравствене користи.
Тајна црног хлеба је његово богатство влакнима, витаминима Б и Е, селеном, гвожђем, магнезијумом, цинком и осталим вредним једињењима. И у малим количинама она даје осећај ситости, па га зато стручњаци препоручују за отклањање нервозе због глади.
Прави црни хлеб је, тврде стручњаци, само онај који брзо изазива осећај ситости и који не можете много појести. Није ваздушаст и надувен као бели, већ много збијенији.
Кад видите таман хлеб на рафу, не значи да је то црни него га пекари праве од белог брашна и смеша које му дају црну боју – најчешће је то природна боја с испрженим сладом који му даје ту тамну нијансу. Неретко се додаје какао, црно вино и кафа. Не заборавите да је црни хлеб и тежи јер је влажнији и збијен.
Одлуке о храни које доносите сваког дана су најважније, па је од суштинског значаја да проактивно и радознало проверите шта купујете.
Нутрициониста Ивана Шарчевић објаснила је да хлеб често одбацују људи који желе да смршају, а да за то нема потребе. Увек постоје здраве замене.
– Оно што је важно је да, ако треба да побољшате своје физичко и ментално (рафинисани угљени хидрати могу да изазову пад енергије који вас чини анксиозним и емоционално одговорним) стање, тежину, ниво глукозе и плодност. Битно је да сте свесни утицаја различитих врста хлеба на ваше здравље и да добављачи не налажу да купите нешто што није оно што пише на етикети. Прочитајте полеђину производа и пазарите оно што вам је потребно за персонализовану здраву исхрану или испробајте домаће, здраве рецепте – рекла је Ивана, преноси Крстарица.