Ne jedite ovakav hleb: Tajne o njegovoj proizvodnji skrivane su od nas, a ne možete da zamislite šta se sve dodaje prilikom pripreme
Hleb spada u osnovnu namirnicu, a uticaj njegovih sastojaka može biti izrazito negativan.
Hleb često važi za "lošu" i "nezdravu" namirnicu jer se smatra jednostavnim ugljenim hidratom sa visokim glikemijskim indeksom, koji brzo daje energiju, podiže nivo šećera u krvi i nivo insulina u krvi. Takođe, uzrokuje nizak nivo šećera koji nas čini umornim i gladnim, povećavajući svoju težinu uz minimalnu nutritivnu korist.
Međutim, on je zdrav, ako znate da izaberete pravi ili ga tako pripremite, kažu nutricionisti širom sveta. Potrebni su nam ugljeni hidrati za energiju, a hleb sa neprerađenim složenim ugljenim hidratima od celog zrna, raž, crni nikl, integralni i pravi hleb od kiselog testa su zdraviji. Razlog je što sadrže vlakna koja održavaju energiju, proteine i zdrave masti, bogati su mineralima i jačaju mikrobiotu creva.
Marketinške kompanije to znaju pa nam se često prodaju ultra-obrađeni "zdravi", "zanatlijski", "pečeni u prodavnici", "sa semenkama" ili "punozrnasti" hlebovi, koje nemaju nikakve zdravstvene koristi.
Tajna crnog hleba je njegovo bogatstvo vlaknima, vitaminima B i E, selenom, gvožđem, magnezijumom, cinkom i ostalim vrednim jedinjenjima. I u malim količinama ona daje osećaj sitosti, pa ga zato stručnjaci preporučuju za otklanjanje nervoze zbog gladi.
Pravi crni hleb je, tvrde stručnjaci, samo onaj koji brzo izaziva osećaj sitosti i koji ne možete mnogo pojesti. Nije vazdušast i naduven kao beli, već mnogo zbijeniji.
Kad vidite taman hleb na rafu, ne znači da je to crni nego ga pekari prave od belog brašna i smeša koje mu daju crnu boju – najčešće je to prirodna boja s isprženim sladom koji mu daje tu tamnu nijansu. Neretko se dodaje kakao, crno vino i kafa. Ne zaboravite da je crni hleb i teži jer je vlažniji i zbijen.
Odluke o hrani koje donosite svakog dana su najvažnije, pa je od suštinskog značaja da proaktivno i radoznalo proverite šta kupujete.
Nutricionista Ivana Šarčević objasnila je da hleb često odbacuju ljudi koji žele da smršaju, a da za to nema potrebe. Uvek postoje zdrave zamene.
– Ono što je važno je da, ako treba da poboljšate svoje fizičko i mentalno (rafinisani ugljeni hidrati mogu da izazovu pad energije koji vas čini anksioznim i emocionalno odgovornim) stanje, težinu, nivo glukoze i plodnost. Bitno je da ste svesni uticaja različitih vrsta hleba na vaše zdravlje i da dobavljači ne nalažu da kupite nešto što nije ono što piše na etiketi. Pročitajte poleđinu proizvoda i pazarite ono što vam je potrebno za personalizovanu zdravu ishranu ili isprobajte domaće, zdrave recepte – rekla je Ivana, prenosi Krstarica.