Не наседајте: Ако видите ову ознаку на флаши маслиновог уља - одмах знајте да НИЈЕ ПРАВО
Не мораш бити стручњак – довољно је да обратиш пажњу на неколико кључних детаља и донесеш информисану одлуку.
Маслиново уље важи за једну од најздравијих намирница, али управо због велике потражње често је и међу најфалсификованијима на тржишту. На први поглед све боце делују слично, али једна мала ознака на етикети може да направи огромну разлику у квалитету – и у ономе што заправо уносиш у организам.
Ако на флаши маслиновог уља приметиш ознаке попут „помаце“ или „бленд“, то значи да уље које купујеш није право екстра девичанско маслиново уље. У питању је мешавина са рафинисаним уљима која немају ни укус, ни нутритивну вредност правог маслиновог уља, иако се често продају као „здрав избор“.
Зашто је важно да знаш шта купујеш
Право маслиново уље има карактеристичан мирис, изражен укус и специфичну текстуру, али пре свега – јасну и недвосмислену ознаку „extra виргин“. Све остало често спада у маркетиншке трикове. Многи потрошачи верују да бирају квалитетну и здраву намирницу, а у стварности у кухињу уносе индустријски производ који са правим маслиновим уљем има врло мало везе.
Како да препознаш лажно маслиново уље
Најбржи и најпоузданији начин јесте да пажљиво прочиташ етикету. Уколико на њој стоје изрази „помаце“, „пуре“, „light“ или „бленд“, знај да то није екстра девичанско маслиново уље.
Обрати пажњу на следеће ставке:
Назив производа – мора јасно да пише „extra виргин оливе оил“
Порекло – земља порекла треба да буде прецизно наведена
Амбалажа – квалитетно уље се пакује у тамне боце које га штите од светлости
Цена – ако је уље сумњиво јефтино, велика је вероватноћа да није право
Мирис и укус – право маслиново уље има благу горчину и пикантност, никако неутралан укус
Шта значи ознака „помаце“ на флаши
Ознака „помаце“ значи да је уље добијено из остатака маслина након првог цеђења, уз помоћ високих температура и хемијских растварача. Такво уље се углавном користи за индустријску припрему хране и пржење, али по квалитету и нутритивној вредности не може да се пореди са правим маслиновим уљем.
Може ли се лажно маслиново уље препознати код куће?
Постоји једноставан тест: флашу уља стави у фрижидер. Право екстра девичанско маслиново уље ће се на ниској температури згуснути. Ако уље остане потпуно течно, врло је могуће да није аутентично.
Како да купујеш паметно и избегнеш превару
Стручњаци саветују да маслиново уље купујеш од проверених произвођача и да бираш производе са ознакама „ПДО“ или „ПГИ“, које гарантују контролисано порекло и квалитет. Такође, не наседај на изразе попут „light“ или „пуре“ – они немају везе са здравијим саставом, већ служе искључиво као маркетиншки мамац.
Најчешћа питања потрошача
Да ли „light“ маслиново уље значи да има мање калорија?
Не. Ознака „light“ односи се искључиво на укус, не на калоријску вредност. То су рафинисана уља сиромашна хранљивим састојцима.
Колико дуго може да стоји право маслиново уље?
До 18 месеци, под условом да се чува у тамној боци, на хладном и тамном месту.
Да ли боја уља говори о квалитету?
Не нужно. Боја зависи од сорте маслина и времена бербе, али сама по себи није поуздан показатељ квалитета.
Маслиново уље се често фалсификује управо зато што се лако продаје и има репутацију „здраве намирнице“. Ипак, ако знаш шта да тражиш на етикети, превару можеш лако да избегнеш. Не мораш бити стручњак – довољно је да обратиш пажњу на неколико кључних детаља и донесеш информисану одлуку.