НИЈЕ ХАРИНГА, А НИ ТУНА - Ово је најздравија риба из конзерве, лекари потврдили, пуна је витамина и протеина
Конзервирана риба често је незаслужено запостављена у исхрани, иако представља извор висококвалитетних нутријената. Док је харинга позната по свом богатом садржају омега-3 масних киселина, а туна по високом уделу протеина, нутриционисти се слажу да је најздравија риба из конзерве – сардина.
Нутриционисткиња др Џес Кординг истиче да су конзервисане сардине међу најбољим изборима морске хране, посебно ако свежа риба није доступна. Садрже високе количине омега-3 масних киселина, витамина Д, Б12, селена, калцијума и фосфора, који су кључни за здравље срца, мозга и костију. Додатак маслиновог уља у конзервама сардина пружа мононезасићене масти које су корисне за срце.
Нутритивна вредност сардина
Једна порција сардина (око 75 грама) садржи:
22,7 грама протеина
10,5 грама масти
8,2 микрограма витамина Б12
48,5 микрограма селена
250 јединица витамина Д
451 милиграм фосфора
351 милиграм калцијума
4,8 милиграма ниацина
2,7 милиграма гвожђа
365 милиграма калијума
35,9 милиграма магнезијума
0,2 милиграма бакра
1,9 милиграма витамина Е
0,2 милиграма витамина Б6
1,2 милиграма цинка
Ови подаци потврђују да сардине представљају изузетно богат извор есенцијалних нутријената.
Препоруке за конзумацију
Препоручује се конзумација сардина најмање два пута недељно. Могу се користити у салатама, сендвичима, пастама или као самостално јело. Важно је напоменути да особе са алергијама на рибу или оне које узимају одређене лекове треба да се посаветују са лекаром пре укључивања сардина у своју исхрану.
Сардине из конзерве представљају приступачан, укусан и изузетно здрав избор за свакодневну исхрану. Њихова богата нутритивна вредност доприноси очувању здравља срца, мозга и костију, чинећи их незаобилазним делом уравнотежене исхране.