Омиљена МИМОЗА салата, али ПОСНА: Многи тврде да је боља и од руске, а кремастије и издашније нема
Традиционално се спрема са јајима, али посна верзија је лаганија, кремаста и једнако укусна.
Мимоза салата је једно од оних јела која се радо припрема и саставни је део сваког породичног окупљања.
Састојци
- 300 г посног мајонеза
- 2 шаргарепе
- 2 мања кромпира
- 8 киселих краставчића
- 5 кашика кукуруза шећерца из конзерве
- 160 г туне у комадима
- 1 кашичица соли
- 2 кашике прженог сусама
Оперите и ољуштите шаргарепу и кромпир, па их ставите у воду са кашичицом соли да се кува око пола сата. Скувано поврће оцедите од воде и оставите тако да се прохлади неких 15 минута.
На дно чиније ставите мало мајонеза, а затим нарендајте шаргарепу, па премажите мајонезом.
Преко сваког слоја мајонеза можете посути мало сусама.
Следећи слој је шећерац, па опет мајонез и сусам, а затим слој киселих краставчића. Њих изрендајте ситно и оцедите од воде, па додајте у салату. Премажите мајонезом и поспите сусам.
Туну у комадима добро оцедите од уља, растурите виљушком, па је додајте у салату. Утабанајте и премажите мајонезом, па поспите сусам.
Као последњи слој ставите ситно рендани кромпир. Њега рендајте директно на салату, како се не би слепио, а преко поспите сусам.
Детаљније о начину припреме можете погледати у видеу Микина Кухиња.