Omiljena MIMOZA salata, ali POSNA: Mnogi tvrde da je bolja i od ruske, a kremastije i izdašnije nema
Tradicionalno se sprema sa jajima, ali posna verzija je laganija, kremasta i jednako ukusna.
Mimoza salata je jedno od onih jela koja se rado priprema i sastavni je deo svakog porodičnog okupljanja.
Sastojci
- 300 g posnog majoneza
- 2 šargarepe
- 2 manja krompira
- 8 kiselih krastavčića
- 5 kašika kukuruza šećerca iz konzerve
- 160 g tune u komadima
- 1 kašičica soli
- 2 kašike prženog susama
Operite i oljuštite šargarepu i krompir, pa ih stavite u vodu sa kašičicom soli da se kuva oko pola sata. Skuvano povrće ocedite od vode i ostavite tako da se prohladi nekih 15 minuta.
Na dno činije stavite malo majoneza, a zatim narendajte šargarepu, pa premažite majonezom.
Preko svakog sloja majoneza možete posuti malo susama.
Sledeći sloj je šećerac, pa opet majonez i susam, a zatim sloj kiselih krastavčića. Njih izrendajte sitno i ocedite od vode, pa dodajte u salatu. Premažite majonezom i pospite susam.
Tunu u komadima dobro ocedite od ulja, rasturite viljuškom, pa je dodajte u salatu. Utabanajte i premažite majonezom, pa pospite susam.
Kao poslednji sloj stavite sitno rendani krompir. Njega rendajte direktno na salatu, kako se ne bi slepio, a preko pospite susam.
Detaljnije o načinu pripreme možete pogledati u videu Mikina Kuhinja.