OVAJ DEO PILETINE NEMOJTE JESTI - čist je OTROV! Sadrži najviše BAKTERIJA I PARAZITE, a svi ga vole
Piletina je danas najpopularnija vrsta mesa i sve je više u upotrebi u domaćoj kuhinji. Razlog je njena dostupnost, blag ukus koji nema jak miris, ali i pristupačna cena u poređenju sa junetinom, teletinom ili svinjetinom.
Pored toga, piletina je bogata korisnim hranljivim materijama i lako se kombinuje uz skoro svako jelo.
Ipak, jedna kineska studija je pokazala da postoje delovi piletine koje ne bi trebalo da jedemo, jer mogu biti štetni po zdravlje. Stručnjaci su kroz iskustvo tehnologa i profesionalnih kuvara utvrdili koje delove pileta treba izbegavati.
Najpre, ne preporučuje se konzumiranje kože. Kožica je gotovo u potpunosti sastavljena od masti i može sadržati veliki broj bakterija. Slična situacija je i sa pilećim plućima. Termička obrada, čak i na veoma visokim temperaturama, ne može u potpunosti da eliminiše sve parazite iz ovog organa.
Kineski stručnjaci savetuju i da se ne koristi glava, jer upravo ovaj deo akumulira sve štetne materije koje životinja uneše tokom života. Iako se kod nas retko koristi, važno je imati u vidu ovu preporuku.
Sa druge strane, nutritivna vrednost kvalitetnog pilećeg mesa je izuzetna. U sto grama piletine nalazimo:
Energetska vrednost 120 kcal
Proteini 22,50 g
Ugljeni hidrati 0,00 g
Šećeri 0,00 g
Vlakna 0,00 g
Masti 2,62 g
od kojih zasićene 0,563 g
Visok sadržaj proteina pomaže izgradnju mišića, a zbog toga što je meso niskokalorično, piletina je odličan izbor za dijetalne režime ishrane i zdrav način života.