Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВАКО СЕ ПРАВИ МЕД ОД БУНДЕВЕ: Сматра се да чисти јетру, смирује кашаљ и помаже у избацивању камена из жучи

08.11.2022. 14:23
Пише:
Србија Данас/Стил.курир
bundeva
бундева / Извор: Фото: Shutterstock

Све што треба да урадите је да нађете савршену бундеву и напуните је шећером и оставите 10 дана на собној температури

Бундева је један од најконцентриранијих извора алфа-линоленске киселине (АЛА), омега-3 есенцијалне масне киселине која је врло добра за здравље срца.

Мед од бундеве се сматра делотворним у ублажавању болести јетре и бубрега, за избацивање камена из жучи, лечење мокраћних канала, али и за јак и суви кашаљ.

Они који пате од затвора могу да користе мед од бундеве, јер он садржи влакна, али и каротен и прегршт витамина.

40% људи има овај поремећај А ИЗАЗИВА ГА СТРЕС! Можете да га излечите ПОТПУНО ПРИРОДНО

40% људи има овај поремећај А ИЗАЗИВА ГА СТРЕС! Можете да га излечите ПОТПУНО ПРИРОДНО

ЗАВИРИТЕ У СТАН МИЛИЦЕ ПАВЛОВИЋ: Певачица за ОВАЈ РАЈ искеширала 320 000 евра, 50.000 евра дала само за сређивање

ЗАВИРИТЕ У СТАН МИЛИЦЕ ПАВЛОВИЋ: Певачица за ОВАЈ РАЈ искеширала 320 000 евра, 50.000 евра дала само за сређивање

Сматра се да помаже у борби са повећаним холестеролом, атеросклерозом, смањује отоке срчане инсуфицијенције. Коришћење меда од бундеве препоручује се и код гојазности.

Како припремити мед од бундеве:

  1. За припрему меда биће вам потребна једна зрела жута бундева.
  2. Све што је потребно јесте да одсечете врх и извадите унутрашњост (семенке и влакна).
  3. У добијени велики отвор треба насути шећер, било који, по вашој жељи.
  4. Одгоре поклапамо одсеченим врхом и остављамо на десетак дана на прохладно место.
  5. Најбоље је бундеву ставити у неку већу чинију, јер временом ће омекшати и биће је тешко премештати.

За то време, шећер ће се отопити у бундевином соку. Чим се шећер отопи, скидамо поклопац и сипамо добијену течност у стаклену посуду.

hrana
храна / Извор: Профимедиа

Ако се, случајно, на поклопцу бундеве ухватила плесан, то није ништа страшно. У том случају направите рупу на дну бундеве, и кроз њу сипајте мед у посуду.

А како ћете користити овај мед – то је ваш избор. Можете са њим заслађивати чај, можете га конзумирати самостално 2-3 пута дневно, по 2-3 супене кашике, можете га користити као прелив за палачинке, или измислите своју варијанту, све зависи од ваше фантазије. Конзумирајте га колико год дуго желите. Ако вам је недовољно, можете одмах припремити већу количину од 2-3 бундеве, пише Фемина.