Праве СТАРИНСКЕ ВАНИЛИЦЕ - Спремите их по рецепту са ПОСНИМ састојцима, идеална посластица на Крстовдан за целу породицу
Предност овог колача је што остаје свеж данима, а укус је незабораван.
Данас је Крстовдан и многи ће постити. Уколико желите да изненадите укућане неком домаћом посластицом, ево рецепта за посне и сласне ванилице.
У наставку текста су састојци и поступак припреме.
Састојци:
- 250 г маргарина (посног) или уља ( уколико се одлучите за уље, тесто може бити мало тврђе)
- 100 г шећера у праху
- 1 кесица ванилин шећера
- 1 кашика лимуновог сока или корица лимуна
- 400 г брашна
- 1 кашичица прашка за пециво
-
100 г млевених ораха (опционо, за богатији укус)
За филовање и посипање:
- Џем од кајсија (или други посни џем по избору)
- Шећер у праху (за посипање)
Припрема теста:
Умутите маргарин собне температуре са шећером у праху и ванилин шећером док смеса не постане пенаста.
Додајте лимунов сок и (по жељи) корицу лимуна.
Постепено додајте брашно помешано са прашком за пециво и по жељи, млевене орахе. Месите док не добијете глатко, хомогено тесто.
Обликовање ванилица:
Развуците тесто на благо побрашњеној површини на дебљину од око 5 mm. Модлицом (или чашицом) вадите кругове.
Печење:
Поређајте кругове на плех обложен папиром за печење. Пеците у претходно загрејаној рерни на 180°Ц око 10-12 минута, док ивице не добију благу боју.
Филовање и украшавање:
Када се охладе, спајајте по два круга џемом. Посипајте шећером у праху.
Савети:
Џем од кајсија даје класичан укус, али можете експериментисати с џемом од шљива, малина или вишања. Ако волите интензивнији укус ораха, можете додати мало млевених ораха и у тесто и преко шећера у праху.
Пријатно и уживајте у прављењу и дегустацији!