Рецепт за најукуснији пилећи КРОМПИР ПАПРИКАШ за савршен летњи ручак на кашику – Лагано, здраво, БЕЗ ЗАПРШКЕ и од састојака које већ имате у кухињи
Ако вам треба идеја за ручак који ће нахранити целу породицу, а да буде лаган, укусан и од једноставних састојака – овај паприкаш је пун погодак! Пилеће месо, кромпир, црни лук и мало зачина претварају се у топло, мирисно јело које прија и телу и души.
Лети волимо лаганије оброке, али то не значи да треба да се одрекнемо омиљених „ручкова на кашику“. Пилећи паприкаш с кромпиром је један од оних рецепата који миришу на детињство, припрема се брзо, користи основне састојке које сви имамо и – што је најважније – здрав је и укусан.
Без запршке, без тешких додатака – само поврће, зачини и пилеће месо које се крчка док не омекша, а кромпир упије све мирисе. Идеално за оне који желе кување без превише компликација, али и даље желе богат укус.
Рецепт: Пилећи паприкаш са кромпиром
Састојци (за 4 особе):
- 500 г пилећег меса (карабатак, бело месо или батаци без костију)
- 4 средња кромпира
- 1 главица црног лука
- 1 чен белог лука
- 1 црвена паприка (може и смрзнута)
- 1 кашичица алеве паприке
- Со, бибер по укусу
- 2 кашике уља или маслиновог уља
- Першун (свеж или сушен)
- 1 л воде (или пилећег бујона)
Припрема:
Припрема поврћа:
Ситно исецкајте црни и бели лук. Паприку исеците на траке, кромпир ољуштите и исеците на коцкице.
Пржење меса и поврћа:
У дубљој шерпи загрејте уље и пропржите црни лук док не постане стакласт. Додајте сецкани бели лук, а затим и пилеће месо исечено на комаде. Пржите док месо не побели.
Додавање зачина:
Убаците паприку и пропржите кратко, па додајте алеву паприку и све добро промешајте.
Кување:
Додајте кромпир, налијте воду (или бујон) толико да све огрезне. Додајте со и бибер по укусу. Поклопите и кувајте на средњој ватри око 30 минута, док кромпир и месо потпуно не омекшају.
Завршница:
По потреби досолите и додајте свеж першун пред крај кувања. Јело треба да буде густо, али не прегусто – по жељи долијте још мало воде.
Савети:
- Ако волите гушћи паприкаш, изгњечите неколико коцкица куваног кромпира пред крај кувања – то природно згусне јело.
- Уместо пилећег меса можете користити ћуретину.
- Одлично иде уз парче хлеба, али и без њега је комплетан оброк.
- Јело можете подгревати и сутрадан – укус је још бољи!
Пилећи паприкаш са кромпиром је један од оних рецепата који се воле без обзира на годишње доба. Лагано, здраво јело које греје стомак и душу, а прави се без компликованих састојака и без пуно времена у кухињи. Уживајте у сваком залогају и пренесите овај рецепт даље – јер најбоља јела су она која спајају једноставност и традицију!