Старинска ПРОЈА са тиквицама и сиром - Традиционално СРПСКО јело на другачији начин, увек радо виђено на нашој ТРПЕЗИ
Прави се лако, од основних састојака које сви имамо код куће, а остаје мекана и сочна и сутрадан. Ово је прави традиционални рецепт - без компликација, баш онако како су то наше баке радиле.
Ако сте одрасли уз мирис бакине проје из рерне, овај рецепт ће вам пробудити најлепша сећања. Савршен је за доручак, брзу вечеру или породично окупљање. Прави се лако, од основних састојака које сви имамо код куће, а остаје мекана и сочна и сутрадан. Ово је прави традиционални рецепт – без компликација, баш онако како су то наше баке радиле.
Састојци:
2 јајета
200 г сира
1 тиквица изрендана
1 чашица киселог млека
1 чашица белог брашна (искористите чашицу од киселог млека)
1 чашица кукурузног брашна
½ чашице уља
1 прашак за пециво
прстохват соли
сусам
Припрема:
Тиквице оперите, ако су младе нарендајте их на крупније ренде са кором и семенкама. Уколико нису, ољуштите их и издубите средину како би уклонили семенке. Оставите да пусте воду и оцедите их. Кора од тиквица је јако здрава, али некад уме да буде и горка, па је ја пробам пре рендања.
Миксером умутите прво течне састојке: јаја, кисело млеко, уље. Затим додајте бело брашно, кукурузно брасно, прашак за пециво и прстохват соли.
Сједините са тиквицама и сиром па сипајте у поуљен или папиром за печење обложен плех или калупе, поспите сусамом и пеците на 200 °Ц десетак минута, затим на 180°Ц око 20–30 минута (у зависности од рерне). Проја треба да добије златно жуту до светло браон боју.