Starinska PROJA sa tikvicama i sirom - Tradicionalno SRPSKO jelo na drugačiji način, uvek rado viđeno na našoj TRPEZI
Pravi se lako, od osnovnih sastojaka koje svi imamo kod kuće, a ostaje mekana i sočna i sutradan. Ovo je pravi tradicionalni recept - bez komplikacija, baš onako kako su to naše bake radile.
Ako ste odrasli uz miris bakine proje iz rerne, ovaj recept će vam probuditi najlepša sećanja. Savršen je za doručak, brzu večeru ili porodično okupljanje. Pravi se lako, od osnovnih sastojaka koje svi imamo kod kuće, a ostaje mekana i sočna i sutradan. Ovo je pravi tradicionalni recept – bez komplikacija, baš onako kako su to naše bake radile.
Sastojci:
2 jajeta
200 g sira
1 tikvica izrendana
1 čašica kiselog mleka
1 čašica belog brašna (iskoristite čašicu od kiselog mleka)
1 čašica kukuruznog brašna
½ čašice ulja
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
susam
Priprema:
Tikvice operite, ako su mlade narendajte ih na krupnije rende sa korom i semenkama. Ukoliko nisu, oljuštite ih i izdubite sredinu kako bi uklonili semenke. Ostavite da puste vodu i ocedite ih. Kora od tikvica je jako zdrava, ali nekad ume da bude i gorka, pa je ja probam pre rendanja.
Mikserom umutite prvo tečne sastojke: jaja, kiselo mleko, ulje. Zatim dodajte belo brašno, kukuruzno brasno, prašak za pecivo i prstohvat soli.
Sjedinite sa tikvicama i sirom pa sipajte u pouljen ili papirom za pečenje obložen pleh ili kalupe, pospite susamom i pecite na 200 °C desetak minuta, zatim na 180°C oko 20–30 minuta (u zavisnosti od rerne). Proja treba da dobije zlatno žutu do svetlo braon boju.