РАСКОШНИ ЛИМУН ТИРАМИСУ: Савршени спој између слатког и цитрусног, који осваја на први залогај
Цитрусна нота лимуна употпуњује богатство маскарпоне крема, чинећи десерт лакшим и савршеним за било коју прилику.
За љубитеље креативних и освежавајућих укуса, овај рецепт је савршен начин да унесете нову димензију у своју колекцију омиљених јела.
Састојци
Сируп од лимуна
- 100 г шећера
- 120 мл воде
- 1 кашика коре од лимуна
- 2 кашике свеже цеђеног лимуновог сока
Маскарпоне од лимуна
- 480 мл хладне павлаке за шлаг
- 65 г шећера у праху
- 225 г хладног маскарпоне сира
- 1/4 кашичица соли
- 1 кашичица чистог екстрата од ваниле
- кора од 2 лимуна
Домаћи лимунов прелив
- кора од 1 лимуна
- 80 мл свеже цеђени сок од лимуна
- 150 г шећера
- 4 жуманца
- 1/4 соли
- 115 г исецканог несланог путера на коцкице
Направите сируп од лимуна тако што ћете у малу шерпу помешати састојке и кувати на високој температури. Кувајте док не проври, онда још 1 минут наставите са кувањем. Склоните са ватре и охладите на собној температури. Процедите сируп у посуду и оставите са стране.
За припрему маскарпоне од лимуна ставите велику посуду у замрзивач на 5 минута да се охлади. Затим, помешајте састојке и користећи миксер умутите смесу великом брзином док не достигне чврсту структуру. Да би сте тестирали да ли је чврста структура, преврните посуду, јер смеса не би требала да се савија.
Припремите овалну тепсију, рукама нанесите први слој сока од лимуна,натопљење маскарпоне, а затим половину умућене смесе и распоредите у равномеран слој. Поновите поступак, а за крај прелијте преосталим умућеним маскарпонима. Покријте и охладите 4 до 6 сати.
У шерпу средње величине помешајте састојке за лимунов прелив. Кувајте на средње ниској температури уз стално мешање док не проври и не згусне се смеса довољно да прекрије полеђину кашике. Скините са ватре и додајте путер, мутите га док се не истопи и постане смеса глатка. Оставите да се охлади на собној температури.
За крај прелијте преко охлађеног тирамисуа и равномерно распоредите до врха. Уколико се на прву није стегао прелив, оставите у фрижидеру на 30 минута или док не буде довољно чврста да је можете исећи.
За додатни украс, можете посути рендану белу чоколаду.
Детаљније о начину припреме на видеу Eatsdelightfulblog.