RASKOŠNI LIMUN TIRAMISU: Savršeni spoj između slatkog i citrusnog, koji osvaja na prvi zalogaj
Citrusna nota limuna upotpunjuje bogatstvo maskarpone krema, čineći desert lakšim i savršenim za bilo koju priliku.
Za ljubitelje kreativnih i osvežavajućih ukusa, ovaj recept je savršen način da unesete novu dimenziju u svoju kolekciju omiljenih jela.
Sastojci
Sirup od limuna
- 100 g šećera
- 120 ml vode
- 1 kašika kore od limuna
- 2 kašike sveže ceđenog limunovog soka
Maskarpone od limuna
- 480 ml hladne pavlake za šlag
- 65 g šećera u prahu
- 225 g hladnog maskarpone sira
- 1/4 kašičica soli
- 1 kašičica čistog ekstrata od vanile
- kora od 2 limuna
Domaći limunov preliv
- kora od 1 limuna
- 80 ml sveže ceđeni sok od limuna
- 150 g šećera
- 4 žumanca
- 1/4 soli
- 115 g iseckanog neslanog putera na kockice
Napravite sirup od limuna tako što ćete u malu šerpu pomešati sastojke i kuvati na visokoj temperaturi. Kuvajte dok ne provri, onda još 1 minut nastavite sa kuvanjem. Sklonite sa vatre i ohladite na sobnoj temperaturi. Procedite sirup u posudu i ostavite sa strane.
Za pripremu maskarpone od limuna stavite veliku posudu u zamrzivač na 5 minuta da se ohladi. Zatim, pomešajte sastojke i koristeći mikser umutite smesu velikom brzinom dok ne dostigne čvrstu strukturu. Da bi ste testirali da li je čvrsta struktura, prevrnite posudu, jer smesa ne bi trebala da se savija.
Pripremite ovalnu tepsiju, rukama nanesite prvi sloj soka od limuna,natopljenje maskarpone, a zatim polovinu umućene smese i rasporedite u ravnomeran sloj. Ponovite postupak, a za kraj prelijte preostalim umućenim maskarponima. Pokrijte i ohladite 4 do 6 sati.
U šerpu srednje veličine pomešajte sastojke za limunov preliv. Kuvajte na srednje niskoj temperaturi uz stalno mešanje dok ne provri i ne zgusne se smesa dovoljno da prekrije poleđinu kašike. Skinite sa vatre i dodajte puter, mutite ga dok se ne istopi i postane smesa glatka. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Za kraj prelijte preko ohlađenog tiramisua i ravnomerno rasporedite do vrha. Ukoliko se na prvu nije stegao preliv, ostavite u frižideru na 30 minuta ili dok ne bude dovoljno čvrsta da je možete iseći.
Za dodatni ukras, možete posuti rendanu belu čokoladu.
Detaljnije o načinu pripreme na videu Eatsdelightfulblog.