Заборавите на куповне сокове: Направите укусни домаћи сируп од вишања за трен и то без кувања
Летње врућине траже освежавајуће и природне напитке, а домаћи сируп од вишања прави је класик који враћа успомене на детињство.
Вишње су незаобилазни део летње трпезе, а многи их обожавају не само свеже, већ и у разним посластицама и освежавајућим напицима. Један од најомиљенијих домаћих рецепата свакако је сируп од вишања, који нас подсећа на детињство и освежава током врућих дана.
Иако постоји много варијација, сирупи се углавном деле на куване и некуване.
За оне који не воле загревање и желе да задрже што више свежине и витамина из воћа, доносимо рецепт за једноставан и укусан некувани сируп од вишања.
Састојци:
2 кг вишања
1 л воде
2 лимуна шећер
Припрема:
Прво очистите вишње од петељки и добро их оперите. Затим их ставите у већу посуду и пажљиво изгњечите рукама или помоћу гњечилице, како би пустиле сок и олакшале одвајање коштица. Додајте исечене колутове лимуна и прелијте водом, толико да прекрије воће. Посуду поклопите и оставите да стоји на хладном месту од 12 до 24 сата.
Након што вишње пусте сок, процедите смесу кроз густу цедиљку или газу, притискајући да извучете што више течности. У добијени сок додајте шећер – мању количину ако планирате да сируп користите брзо, или око 1 кг шећера на литар сока за дуготрајно чување.
Стаклене флаше темељно оперите и стерилишите, сипајте сируп, добро затворите и чувајте на хладном и тамном месту.
Овај природан, укусни сируп савршено је освежење током летњих врућина, а његова припрема не захтева много времена ни труда. Испробајте и уживајте у укусу домаћих вишања током целе године.
Извор: Ona.rs