Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Зову је БИЉКА СРЕЋЕ а УНИШТАВА ХЕЛИКОБАКТЕРИЈУ! Ово поврће елиминише УПАЛЕ и снижава холестерол

25.06.2023. 18:47
Пише:
Србија Данас
prokelj
прокељ / Извор: Фото: Shutterstock

Било би добро да се нађе на вашем менију бар једном недељно!

Поврће је свакако најбољи избор када је реч о свакодневној исхрани. Уколико не знате шта данас да кувате скувајте једну шаргарепу, кромпир и ситно сецкан лук и учинићете добру ствар за свој организам, додајте мало зачина, а уколико имате и прокељ то ће додатно детоксиковати и обрадовати ваш ораганизам, јер га називају још и биљком среће. 

Постоји много предности од конзумације прокеља, а у прилогу су само неке од њих.

У Задрузи јела само 1 НАМИРНИЦУ за сва три оброка! Овако је Александра Николић за 2 НЕДЕЉЕ смршала 8 КИЛОГРАМА

У Задрузи јела само 1 НАМИРНИЦУ за сва три оброка! Овако је Александра Николић за 2 НЕДЕЉЕ смршала 8 КИЛОГРАМА

ДЕЧАК ИЗ СРБИЈЕ ОТИШАО НА ЕКСКУРЗИЈУ, ВРАТИО СЕ СА 200 ПЕЧАТА ПО ТЕЛУ?! Ево колико је ОПАСАН ујед стеница за које мајка тврди да су узрок осипа

ДЕЧАК ИЗ СРБИЈЕ ОТИШАО НА ЕКСКУРЗИЈУ, ВРАТИО СЕ СА 200 ПЕЧАТА ПО ТЕЛУ?! Ево колико је ОПАСАН ујед стеница за које мајка тврди да су узрок осипа

Снижава холестерол

Висок садржај биљних влакана у прокељу (преко 15% препорученог дневног уноса) помаже снижавању холестерола. Влакна се везују за жучне киселине које учествују у процесу варења масти (а јетра их производи од холестерола). Како се жучне киселине везују за ова влакна, јетра производи нове количине које ће помоћи у даљем варењу масти, а за то опет користи слободан холестерол из крви, и последично смањује његову концентрацију.

Пун је антиоксиданта

Прокељ садржи мноштвно антиоксиданата, укључујући витамине Ц, Е и А, као и минерале мангана. Сем тога богат је и флавоноидима (изорхамнетин, квертицин и кемпферол) који такође учествују у заштити ћелија од оксидативног стреса.

Регулише упалне процесе

Прокељ обилује глукобразицином (представник глукозинолата), који се показао одлично у борби против инфламације на генетском нивоу, тиме што инхибира активацију прокарциногена, а сам се конвертује у молекуле индол-3-карбинола. Осим тога, једна и по шоља прокеља садржи око 430 мг омега-3 масних киселина (око ⅓ дневно препоручене количине) које су суштински део антиинфламаторних процеса у нашем телу. Коначно, витамин К се показао као ефикасни регулатор одговора нашег тела на запаљенске процесе.

Заштита кардиоваскуларног система

Регулацијом запаљенских процеса прокељ помаже у борби против срчаног удара, исхемијске болести срца и артериосклерозе. Сем тога, раније описано дејство на регулацију холестерола у крви смањује могућност блокаде крвних судова.

Пробава и дијета

Једна шоља прокеља садржи четири грама (16% дневног уноса) биљних влакана, која могу помоћи при варењу, у спречавају затвора и одржавању ниског нивоа шећера у крви. Сулфорафан у прокељу такође штити повшински слој желуца тиме што спречава прекомерно размножавање Хелицобацтер pylori, бактерије које може довести до већих здравствених проблема са желуцем. 

Витамин К

У прокељу се налази посебно висока концентрација витамина К (једна шоља садржи 273,5% дневног уноса), који помаже да кости остану здраве, спречава калцификацију ткива у телу, служи као антиоксиданс и анти-инфламаторно средство, па је од суштинског значаја за правилну функцију мозга и нерава.

Витамин Ц

Хранљива својства витамина Ц (једна шоља прокеља садржи преко 161% препорученог дневног уноса) обезбеђују здрав имуни систем, снижавају крвни притисак и штите од његовог повећања, ублажавају симптоме катаракте и служе као моћан антиоксиданс који спречава "старење ћелије" које може довести до атеросклерозе, болести срца, можданог удара и рака.

Витамин А

Прокељ такође садржи и витамин А – преко 20% дневног уноса, који јача имунитет, штити очи од катаракте и макуларне дегенерације, одржава кости и зубе здравим, спречава стварање камења у уринарном тракту, и од суштинског је значаја за наше репродуктивне органе.

Термичка обрада, припрема прокеља

Прокељ многи зову и биљком среће, што није случајно. У прокељу постоји једна важна амино киселина која се зове триптофан која изазива стварање серотонина, односно хормона среће. Ако се прокељ кува у води, одређена количина поменутих једињења слаби. Не претерујте са термичком обрадом, јер ће прокељ бити премекан и сив, а имаће опор и интернзиван укус који многи не воле.