light rain
16°C
12.05.2024.
Beograd
eur
117.1305
usd
108.6856
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

PRESTANITE da BACATE PARE na skupe KREME! EVO kako da BRZO I LAKO sami napravite BUTER ZA TELO

24.10.2021. 13:54
Piše:
Srbija Danas
maslac za telo
maslac za telo / Izvor: Shutterstock

Najbolji recept za najprirodniji ši buter!

Buter za telo puno je čvršće, masnije i gušće konzistencije od losiona te služi da hidrira i omekša suvu kožu tela. S obzirom da ne sadrži vodu kao neke kreme i losioni, ne isušuje kožu.

Izrada butera za telo poprilično je jednostavna, a potrebno vam je samo nekoliko sastojaka. Preporučuje se da buter koji napravite kod kuće iskoristite tokom 6 – 8 meseci i da ga držite u hermetički zatvorenoj posudi dalje od sunca.

NE KUPUJTE NOVE: EVO kako da uz jednostavne TRIKOVE vratite MEKOĆU starim peškirima

NE KUPUJTE NOVE: EVO kako da uz jednostavne TRIKOVE vratite MEKOĆU starim peškirima

Rešite se ŽELUDAČNE KISELINE jednom ZAUVEK! Evo koje NAMIRNICE je stvaraju, a koje NEUTRALIŠU!

Rešite se ŽELUDAČNE KISELINE jednom ZAUVEK! Evo koje NAMIRNICE je stvaraju, a koje NEUTRALIŠU!

SADRŽI 17 PUTA VIŠE VITAMINA C NEGO ŠARGAREPA: Mnogi ne znaju KOLIKO je OVA namirnica zdrava za nas!

SADRŽI 17 PUTA VIŠE VITAMINA C NEGO ŠARGAREPA: Mnogi ne znaju KOLIKO je OVA namirnica zdrava za nas!

Kako se koristi buter za telo?

Buter za telo koristi se kao i losion – potrebno ga je umasirati u kožu kako bi je dobro upila. Za bolju apsorpciju preporučuje se upotreba nakon tuširanja. Buter možete nanositi na telo prema potrebi kako biste omekšali i hidrirali kožu.

maslac za telo
maslac za telo / Izvor: Shutterstock

Imajte na umu da su maslaci za telo jako masni i da će vašoj koži trebati nekoliko minuta da ga upije. Nemojte hodati bosi nakon što ga nanesete i na stopala, jer se možete okliznuti.

Kako napraviti buter za telo?

Premda se ši, kakao ili mango maslac koriste kao baza u receptima za izradu prirodnog butera, ako nemate vremena za izradu spostvenog butera možete ih koristi samostalno za mazanje.

Maslace možete pronaći u obližnjoj drogeriji ili bio trgovinama.

Ši maslac ima blagi prirodni miris i mrvičastu teksturu. Kakao maslac miriše kao čokolada i ne može se koristiti sam u pripremi zato što smesa može ispasti jako tvrda pa se preporučuje mešanje s drugim maslacima i uljima.

Pri izradi prirodnih maslaca za telo kod kuće dodaju se ulja kao što su:

  • kokosovo ulje
  • bademovo ulje
  • jojobino ulje
  • ulje avokada
  • maslinovo ulje
  • ulje slatkog badema

Najčešće se dodaje i par kapi esencijalnih ulja kako bi buter imao lep miris, ali taj sastojak možete preskočiti. Za izradu vam je potreban i mikser.

maslac za telo
maslac za telo / Izvor: Shutterstock

Sastojci

  • ½ šoljice ši maslaca
  • ½ šoljice kakao maslaca (ili još ši maslaca),
  • ½ šoljice kokosovog ulja,
  • ½ šoljice ulja po izboru (bademovo, jojobino, maslinovo…)
  • (opcionalno) 10 – 30 kapi esencijalnog ulja (npr. lavandinog)

Priprema

  1. U staklenu posudu dodajte sve sastojke osim esencijalnih ulja (ako ih koristite).
  2. Posudu stavite iznad lonca s provrelom vodom kako bi se sastojci otopili.
  3. Kada se sastojci otope, sklonite posudu s lonca i pustite par minuta da se smesa malo ohladi.
  4. Sada možete dodati esencijalno ulje ako ga koristite.
  5. Posudu odložite u frižider i pustite da se ohladi oko sat vremena. Ivice bi trebale postati malo tvrđe, a sredina bi trebala ostati relativno mekana.
  6. Električnim mikserom mutite smesu oko 10 minuta dok ne postane mekana.
  7. Smesu prebacite u čistu staklenu posudu i držite je dalje od izvora toplote.

Kao što smo ranije napomenuli, ovaj buter mora se iskoristiti u periodu od 6 do 8 meseci. Ne preporučuje se držanje butera u blizini toplote jer može omekšati.