DOMAĆA BONŽITA koja osvaja - posno, bez glutena i dodatog šećera, spremna sa samo 4 jednostavna sastojka za svaki dan i praznične trenutke
Zamislite domaći desert koji je istovremeno posan, bez glutena i bez dodatog šećera – a pravi se sa samo 4 sastojka! Ova Bonžita je brza, jednostavna i savršena za svaki dan, ali i za praznične trenutke kada želite nešto slatko, a ipak lagano i zdravo.
Domaća Bonžita nije samo desert – to je trenutak čiste uživancije koji se topi u ustima, a ne ostavlja grižu savesti. Sa minimalnim brojem sastojaka i jednostavnom pripremom, ova posna verzija omiljenog kolača idealna je za sve koji paze na zdravlje, ali ne žele da odustanu od slatkog zadovoljstva.
U nastavku ćemo vam pokazati kako da za svega nekoliko minuta napravite savršenu Bonžitu koja oduševljava ukusom, teksturom i izgledom, koristeći samo 4 jednostavna sastojka koja sigurno imate u kući.
Recept za ovu savršenu zdravu poslasticu sa svojim pratiocima podelila je Aleksandra Đorđević na svom profilu Bigmama healthy food.
Sastojci:
150g svežih urmi bez koštica
75g sirovog suncokreta
75g sirove golice (seme bundeve)
50g kornfleksa bez šećera
Priprema:
Semenke suncokreta i golice prepecite u suvom tiganju (dakle bez podmazivanja) 5-6 minuta, uz povremeno mešanje, na ovaj način se postiže hrskavost i intenzivira ukus semenki. Kada su gotove počnu blago da pucketaju.
Ukoliko vam urme nisu skroz sveže potopite ih malo u toploj vodi.
U secku stavite sve sastojke i pulsiranjem usitnite i povežite sastojke. Znači, nemojte da ih meljete bez prestanka nego pulsirajte (uključujete i isključujete seckalicu naizmenično). Kada su sastojci dovoljno usitnjeni a smesa postane lepljiva i kompaktna, izručite u kalup i dobro utisnite smesu. Ostavite u frižideru da se još malo stegne i secite barove.