MANASTIRSKI KOLAČ na vodi bez ulja i jaja: Zdrava poslastica za 10 minuta - savršena za slavu i post, jede se bez griže savesti i NE GOJI
Ako tražite savršenu posnu poslasticu koja se pravi bukvalno za desetak minuta, ne goji i jede se bez griže savesti – manastirski kolač na vodi je pun pogodak. Bez ulja, bez jaja, bez mleka, a opet mekan, mirisan i sladak zahvaljujući orasima, marmeladi i nežnoj teksturi koja podsjeća na starinske kolače koje su pravile monahinje.
U danima posta i predstojećih slava, domaćice u Srbiji masovno traže recepte za jednostavne, brze i lagane kolače koji ne zahtevaju komplikovane sastojke. Manastirski kolač na vodi postao je apsolutni hit, jer uspeva svima, pravi se od sastojaka koje već imate u kući, a pritom je toliko lagan da ga možete jesti i uveče – bez imalo osećaja težine.
MANASTIRSKI KOLAČ NA VODI – RECEPT
Sastojci:
4 kašike mlevenih oraha
4 kašike seckanih oraha
4 kašike marmelade po želji
1 prašak za pecivo
400 ml vode mlake
20 punih kašika brašna
malo cimeta
Premaz:
4 pune kašike pekmeza
4 kašike seckanih oraha
Način pripreme:
Sipati mlaku vodu u vanglicu, dodati prvo marmeladu i šećer i žicom izmutiti. Dodati brašno sa praškom za pecivo. Zatim dodati orahe mlevene i seckane, cimet. Sve dobro žicom izjednačiti, po savetu Bakine kuhinje. Testo je ređe. Sipati u pleh 35x28 obložen pek papirom.
Protresti pleh i peći na 200 stepeni 30-50 minuta da kolač bude lagan i lepo rumen.