Napunite BURE povrćem i napravite najbolju domaću TURŠIJU bez konzervansa - Povrće ostaje hrskavo, ukus savršen do proleća
Stari recept za turšiju nikada ne izlazi iz mode! Ako volite domaću zimnicu koja miriše na detinjstvo, ovo je najprovereniji način da pripremite bure puno šarenog povrća koje ostaje hrskavo, kiselo taman koliko treba i spremno da ulepša svaku zimsku trpezu.
Kad krene jesen, vreme je da se napuni bure i zamiriše kuća na paprike, karfiol i zeleni paradajz. Prava domaća turšija ne zahteva nikakve konzervanse – samo malo pažnje i starinski recept koji se prenosi s kolena na koleno.
Za savršenu turšiju odaberite zdravo, čvrsto povrće: paprike babure, šargarepu, karfiol, krastavčiće, zeleni paradajz, kupus i par listova celera za aromu. Sve dobro operite, očistite i poređajte u bure sloj po sloj.
Sastojci za domaću turšiju
- 5 kg povrća po izboru
- 5 l vode
- 1 l sirćeta 9%
- 5 kašika soli
- 13 kašika šećera
Opciono za dodatni ukus:
- 2 kašike bibera u zrnu
- 1 kašika slačice
- Malo lovorovog lišća
- 2 čena belog luka
Povrće je neophodno dobro oprati kako biste uklonili i najsitnije tragove nečistoće. Preporučljivo je koristiti manju mekšu četku ili četkicu za zube. Temeljito isperite povrće kako biste osigurali da je potpuno čisto.
Bure u kojem ćete pripremati turšiju takođe je važno dobro oprati. Prvo koristite deterdžent za sudove kako biste uklonili eventualne nečistoće i masnoću. Nakon toga, operite ga temeljno rastvorom vode i sirćeta kako biste osigurali higijensko okruženje za vašu turšiju.
Količina povrća se određuje prema vašim potrebama, a na osnovu toga birate odgovarajuće plastično bure. Pažljivo slažite pripremljeno povrće u bure kako biste napunili bure do vrha.
Počnite pravljenjem rastvora od vode, sirćeta, soli, šećera i vinobrana. U velikoj posudi, kombinujte ove sastojke i pažljivo mešajte dok se sve ne potpuno otopi. Ovaj rastvor će dati vašoj turšiji savršen ukus i dugotrajnost. Nakon što ste napravili rastvor, pažljivo prelijte vaše pripremljeno povrće u bure. Potrudite se da rastvor potpuno prekrije svo povrće kako bi se očuvala njegova svežina i ukus tokom zimskih meseci. Veličina bureta će odrediti količinu rastvora koju ćete koristiti. Moguće je da ćete morati da duplirate količinu rastvora za veća bureta kako biste osigurali da je svako povrće potpuno potopljeno.
Preko turšije staviti plastični pritiskivač za bure, a preko njega teret koji će obezbediti da svo povrće bude dobro potopljeno. Ranije se stavljao dobro opran kamen, ali i veća oprana napunjena flaša će ispuniti zadatak. Turšiju je najbolje da pripremati i čuvati u hladnom špajzu ili podrumu.