Ovako se tradicionalno peče paprika na jugu Srbije - Po ovom receptu su je nekada spremale domaćice
Ovaj recept ne samo da oslikava autentičnost južnjačke kuhinje već i čuva sećanje na tradiciju i običaje koji su decenijama gradili bogatstvo srpskog kulinarskog nasleđa.
Kulinarska baština juga Srbije odiše autentičnim ukusima i mirisima koji se prenose s kolena na koleno. Dok su pljeskavice, peglane kobasice i kačkavalj nezaobilazni simboli ovog dela zemlje, posebnu pažnju zaslužuju i paprike, koje su neizostavan sastojak zimnice i specijaliteta koji su decenijama utkali duh južne Srbije u svaki zalogaj.
Leskovac je, kao epicentar ove tradicije, zaštitio svoj brend, ajvar, koji je postao poznat širom regiona i sveta. Ipak, celokupan jug Srbije može se smatrati pravim carstvom paprike, što potvrđuje i recept za pečene paprike na vranjanski način, sačuvan u kuvaru iz 1951. godine.
Ovaj recept, objavljen u knjizi “Moj kuvar i savetnik”, simbolizuje dugu tradiciju južnjačke kuhinje, poznate kao paprikarski kraj, gde se umeće pripreme zimnice negovalo kroz generacije.
Recept za Vranjanske pečene paprike
Za ovaj specijalitet koriste se mesnate babure ili dugačke paprike, koje se pažljivo peku na platni štednjaka, a potom ostavljaju da odstoje jedan dan, neoguljene.
Sledećeg dana, ulje se zagreva u šerpi, a svaka paprika se kratko umoči u vrelo ulje, odmah vadi i slaže u toplu teglu. Svaki sloj pažljivo se posoli, a proces se ponavlja dok se tegla ne napuni, ostavljajući pri tom tri prsta prostora do vrha.
Paprike u tegli odstoje još jedan dan, nakon čega se preliju vinskim sirćetom. Tegla se ne zatvara odmah, nego se poklopi tacnicom, jer tokom vrenja paprika izbacuje ulje i neophodno je da se ovaj proces nesmetano odvija.
Nakon završetka vrenja, koje ne umanjuje ukus paprike, dodaje se još sirćeta da paprika potpuno upije tečnost. Tek tada se tegla zatvara i čuva sa ostalom zimnicom, spremna da sačuva duh juga u svakom zalogaju.