Ovo je recept za najukusniju rusku salatu: Gotovo uvek oduševi i najprobirljivije goste
Neizostavni klasik domaće trpeze koji traje generacijama.
U bogatoj riznici tradicionalnih jela koja krase trpeze domaćinstava širom regiona, ruska salata zauzima posebno mesto. Priprema se s jednakim žarom i za praznike, i za porodična okupljanja, ali i za obične večeri.
Jednostavna, a raskošna u ukusu, ruska salata je jelo koje ne zahteva posebne kulinarske veštine, a gotovo uvek oduševi i najprobirljivije goste.
Upravo u toj jednostavnosti krije se i njena čar. Osnovu čini blaga povrtna mešavina, obogaćena šunkom, jajima i kiselim krastavcima, dok majonez povezuje sve sastojke u skladnu celinu. Recept, naravno, varira od domaćinstva do domaćinstva, ali se osnova retko menja.
Za pripremu ove salate potrebno je sledeće:
-1 kesa mešavine povrća (grašak, šargarepa, krompir)
-250 grama šunke
-6 kiselih krastavčića
-3 tvrdo kuvana jaja
-300 grama majoneza
Povrće se najpre kuva u posoljenoj, proključaloj vodi, dok ne postane mekano, ali ne i raskuvano. Znak da je spremno jeste trenutak kada se zrno graška lako pritisne pod prstima. Nakon kuvanja, povrće se ocedi i ostavi da se prohladi.
U veću činiju potom se dodaju sitno seckana kuvana jaja i krastavčići, a zatim i šunka, isečena na kockice. Sve se pažljivo meša, dok se postepeno dodaje majonez, koji treba da obavije sastojke, ali ne da ih „uguši“. Gustina se prilagođava ukusu.
Zimskim danima i postu prilagođena je i posna varijanta ove salate. Jaja se mogu zameniti kuvanim kukuruzom, dok se umesto šunke koristi tunjevina ili biljni nadomestak.
Nakon pripreme, salatu je najbolje držati na hladnom, u frižideru ili u prostoriji sa niskom temperaturom, kako bi zadržala svežinu i čvrstinu.