Posne GRČKE KOCKE su poslastičarska fantazija - pune kokosa, limuna i keksa, kremaste i osvežavajuće, stvorene za sladokusce
Pred vama je recept za najlepši posni kolač!
Posne grčke kokos kocke sa limunom osvojile su i najveće sladokusce, a prave se začas i idealna su poslastica tokom Božićnog posta!
Sastojci:
Za koru:
250 g posnog mlevenog keksa
50 g kokosovog brašna
100 ml soka od limuna (sveže ceđenog)
3 kašike agava sirupa ili meda od urmi (ili običan šećer – po izboru)
Rendana korica 1 limuna
3–4 kašike vode (po potrebi)
Za fil:
400 ml kokosovog mleka (ili posnog biljnog mleka)
2 pudinga od vanile (posna varijanta – proveriti deklaraciju)
3 kašike šećera
1 kašika kokosovog ulja (opciono, za dodatnu kremastost)
Sok ½ limuna
Za dekoraciju:
Kokosovo brašno
Listići limuna ili rendana kora
Priprema:
Kora: Pomešaj keks, kokos, rendanu limunovu koru i zaslađivač. Dodaj limunov sok i vodu po potrebi dok ne dobiješ čvrstu smesu koju možeš da utisneš u pleh (20x20 cm).
Dobro pritisni i poravnaj. Stavi u frižider da se stegne dok pripremaš fil.
Fil: U malo mleka razmuti puding, ostatak stavi da provri sa šećerom. Kad proključa, umešaj puding i kuvaj dok se ne zgusne. Dodaj sok od limuna i kokosovo ulje (ako koristiš).
Vruć fil odmah nanesi preko kore i poravnaj.
Dekoracija: Pospite kokosom i ukrasite po želji.
Ostavite u frižideru 2–3 sata (idealno preko noći) da se sve lepo stegne.
Srbija Danas/Stil, Ivana Bogićević/Prenela J.Š.