RIBA U FOLIJI za dane posta i slavsku trpezu: Neda Ukraden otkrila recept koji obožavaju domaćice - jednostavno, brzo i neverovatno ukusno
Kako se približavaju dani posta, Sveti Nikola i sve decembarske slave, domaćice u Srbiji sve češće tragaju za brzim, jednostavnim i provereno ukusnim ribljim receptima. Upravo zato se riba u foliji po receptu Nede Ukraden ponovo našla među najtraženijim jelima - minimalan trud, maksimalan ukus, a priprema traje manje od pola sata.
Riba u foliji poslednjih godina postala je pravi hit na slavskim trpezama, posebno tokom dana posta, jer se priprema lako, ne zahteva posebno kulinarsko umeće, a uvek ispadne sočna, mekana i aromatična. Među najpopularnijim verzijama ističe se recept koji često sprema Neda Ukraden, poznata po jednostavnim, ali izuzetno ukusnim jelima koja rado deli sa svojim pratiocima.
Ovaj način pripreme posebno vole domaćice pred Svetog Nikolu i Badnje veče - riba ostaje puna ukusa, nema prskanja ulja, nema komplikacija, a cela kuća miriše na praznike. Idealna je i kao glavno jelo na slavsku trpezu, jer se slaže uz salate, krompir, povrće ili bilo koje posno predjelo. Praktična, brza i elegantna, ova riba u foliji ponovo osvaja, baš u vreme kada je potražnja za ribljim receptima najveća.
Sastojci:
3 dobro očišćene orade (300-400 g svaka)
1 kockica putera
1 veza peršuna
1 veza ruzmarina
3 čena belog luka
1 šoljica maslinovog ulja
300 g krompira
2 glavice crvenog luka
so, biber
Priprema:
1. Ribu očistite i stavite na alu-folijom obložen pleh.
2. Dobro ih cele premažite puterom i zasecite na par mesta.
3. Beli luk oljuštite iseckajte pa ubaccite u zasečene delove ribe.
3. Pospite preko iseckane peršun i ruzmarin, te posolite i pobiberite.
4. Prelijte uljem i sve dobro ušukajte u foliju.
5. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 20 minuta.
6. Za prilog pripremite krompir skuvan u ljusci te pomešan sa seckanim crvenim lukom, uljem, solju, sirćetom i malčice bibera.