Manekenka se OTROVALA u poznatom beogradskom restoranu, namirnicom koju SVI jedemo – Simptomi brzo počinju i JEZIVI su, a može biti i kobno
Manekenka i influenserka Jovana Đorđević (nekada Švonja) šokirala je pratioce na Instagramu objavom da je završila u celodnevnoj agoniji zbog trovanja hranom – i to, kako kaže, u jednom eminentnom restoranu u Beogradu. Ono što je dodatno uznemirilo njene pratioce jeste činjenica da je uzrok trovanja bila namirnica koju gotovo svi jedemo, često i bez provere – pečurke.
"Posle jučerašnje celodnevne agonije nakon trovanja hranom u eminentnom restoranu u Beogradu, ni Face ID me više ne prepoznaje. Da stvar bude još gora, u pitanju su bile, ni manje ni više, nego bajate pečurke", napisala je Jovana Đorđević na Instagram storiju, uz fotografiju lica vidno natečenog od reakcije organizma.
Njena objava izazvala je ogroman broj reakcija – od podrške do šoka, jer je reč o hrani koju većina ljudi konzumira gotovo svakodnevno, a retko ko proverava njenu svežinu na pravi način.
Koliko je opasno trovanje pečurkama?
Trovanje industrijskim pečurkama, posebno ako su pokvarene ili loše termički obrađene, može izazvati ozbiljne simptome već u roku od 2 do 6 sati nakon konzumacije.
Simptomi na koje treba obratiti pažnju:
- Iznenadna mučnina i povraćanje
- Jaki bolovi u stomaku
- Proliv
- Osećaj slabosti i vrtoglavica
- Groznica, ponekad i halucinacije kod težih slučajeva
- Otoci lica (kao kod Jovane), osip ili alergijske reakcije
U težim slučajevima može doći do dehidratacije, otkazivanja bubrega ili jetre, a kod nekih vrsta gljiva – čak i smrti.
Zašto su pečurke rizične?
Pečurke su namirnica koja vrlo brzo gubi svežinu, i čak i kad ne menjaju vidno izgled ili miris, mogu sadržati toksična jedinjenja ako su stajale predugo ili bile pogrešno skladištene. Posebno su rizične pržene ili duže stajale u gotovim jelima, jer se lako razvijaju bakterije koje ne mogu biti uništene podgrevanjem.
Kada se javiti lekaru?
Ako osetite bilo koji od navedenih simptoma unutar nekoliko sati od konzumacije pečuraka, posebno u restoranu ili dostavi, obavezno potražite hitnu pomoć. Trovanje gljivama se leči simptomatski, ali u težim slučajevima zahteva hospitalizaciju i infuzije, kao što je najverovatnije bio slučaj kod Jovane.