USKORO POČINJE SEZONA
DIVLJI LUK zamena za BELI - Srpske šume pune ove lekovite biljke, čisti jetru kao metlom, reguliše probleme sa probavom
Stiže proleće i pravo je vreme za detoksikaciju organizma, a najlakši i najbrži način za to je da uvrstite u ishranu sremuš koji je mnogo jači i efikasniji u ovome čak i od belog luka.
Sezona sremuša stiže i treba je iskoristiti maksimalno, kako zbog specifičnog ukusa nalik na beli luk, tako i zbog benefita koje ima po zdravlje. Veoma je jak antioksidans, pomaže u prolećnom čišćenju organizma i detoksikaciji jetre i bubrega.
Pronašli smo recept kako da napravite savršeni pesto sos od sveže ubranog sremuša.
Oduševiće vas ukus.
Potrebno je:
- 100 grama sremuša
- 100 grama rendanog sira
- 100 grama pinjola
- 100 ml maslinovog ulja
- so za ukus
Evo kakvo blagotvorno dejstvo sremuš iam po zdravlje našeg organizma:
- reguliše holesterol i smanjuje pritisak
- jača imunitet i štiti od virusa i infekcija
- pomaže kod čira na želucu i gastritisa
- čisti krvne sudove i podstiče zdravlje srca
- u obliku kupke neguje kožu
- pročišćava organizam od toksina
- smanjuje nadustost
- poboljšava i čisti organe za varenje
Kako da pripremite lekoviti sok od sremuša:
Sitno iseckajte listove sremuša i iz njih iscediti sok uz pomoć sokovnika. Dobijeni sok skladištite u staklenoj tegli. Možete konzumirati po 1 kašičicu soka od sremuša tri puta na dan ili ga sipajte u jogurt ili vodu, a najbolje je da ga jedete kao salatu dok je svež.