KOLAČ sa ukusom tradicionalnih KNEDLI SA ŠLJIVAMA, kao nikad do sad: Bez pečenja i stajanja pored šporeta, a tope se u ustima za samo 20 MINUTA
Šta ako vam kažemo da više ne morate praviti jednu po jednu knedlu da biste uživali u istom ukusu?
Modernizovana verzija tradicionalnih knedli, gde se svi sastojci kombinuju u jednom plehu, bez pečenja. Zadržava se poznata tekstura i aromatika, ali bez mukotrpnog oblikovanja svvake knedle ponaosob. Kolač se jednostavno seče na parčiće i servira, a ukus ostaje potpuno veran originalu.
Sastojci
Baza
- 200 g prezle
- 4 kašike šećera
- Vanilin šećer
- 50 g margarina
Voćni fil
- 1 kg šljiva ili voća po izboru
- 5 kašika šećera
- 3 kašike gustina
- Sasvim malo vode
Griz fil
- 1 l mleka
- 13 kašika griza
- 10 kašika šećera
- Vanilin šećer
- 1 jaje
- 90 g margarina
U posudu pomešajte prezle sa šećerom, vanilin šećer i sve dobro sjedinite. Margarin istopite na srednjoj temperaturi neprestanim mešanjem, a zatim dodajte mešavinu i pržite 10 minuta.
Prespite u posudu i ostavite da se ohladi.
Očistite šljive od košpica, a zatim presecite na četvrtinu i u šerpu ih prelijte sa 5 kašika šećera i vanilin šećerom. Promešajte, a potom ih stavite na srednjoj temperaturi da se kuvaju.
Gustin pomešajte sa vodom, kako bi ga rastvorili, a potom prelijte preko šljiva. Kuvajte ih još 15 minuta od trenutka kada provri.
Sastojke za griz pomešajte, da se sve lepo sjedini sa 200 ml mleka, a drugih 800 ml prokuvajte.
Pleh premažite margarinom, a potom dodajte pola smese uprženog griza, ravnomerno rasporedite po celom plehu. Drugu polovinu uprženog griza dodajte u mleko, a potom kada se sve lepo sjedini umutite u smesu i jedno jaje. Mešajte dok se margarin ne rastopi, a potom prelijte smesu u pleh.
Smesu ravnomerno rasporedite, a potom prelijte smesu od šljiva, pa još jedan red fila i sve strpljivo rasporedite.
Drugom polovinom mešavine, pospite preko kolača, a potom ga ostavite da se ohladi.
Detaljnije o načinu pripreme na videu Jednostavna kuhinja.