light rain
8°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1643
usd
109.4482
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Hrana bogata OVIM VITAMINOM smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i malignih tumora! 

28.10.2022. 12:02
Piše:
Promo
Vitamin C
Vitamin C / Izvor: Shutterstock
Autor teksta o Vitaminu C, Stribor Marković, već dugi niz godina želi stvoriti informativni sadržaj za medicinsku struku, od lekara i farmaceuta do nutricionista, u kojem bi mogli zaroniti do one dubine do koje sami žele.

Da bi neko podržao njegov projekat pisanja, morao je prihvatiti da informacije budu strogo objektivne i da na njih ne utiče marketinška strategija. To ćete i osetiti u njegovim tekstovima. 

Stribor Marković
Stribor Marković / Izvor: Foto: Promo

Markovićev rad u farmaceutskoj industriji, od istraživanja do kontrole kvalitete, i direktan rad sa pacijentima, celoj su priči dali verodostojnost. Iza njega je više od 15 000 razgovora sa individualnim pacijentima.  

Pored samog otkrića vitamina C, on nam objašnjava njegovu biološku funkciju, apsorpciju, koliko ga je potrebno ljudskom telu i koji faktori utiču na dovoljan unos ovog vitamina. 

Vitamin C ili askorbinska kiselina nije samo antioksidans. On učestvuje u procesima poput stvaranja vlakna kolagena, i nastanka adrenalina i noradrenalina potrebnih za funkciju nervnog sistema. Vitamin C učestvuje i u kontroli gena. Ima ga najviše u svežem voću i povrću, i potrebno nam je 75-120 miligrama dnevno. Termička obrada hrane smanjuje njegov sadržaj, ali ga kuvanje na pari najbolje očuva.

 

Aktivnim i pasivnim pušačima je u proseku potrebno 35 miligrama više, kao i ljudi koji konzumiraju malo sirovog voća i povrća. Osobe sa zapaljenskim bolestima creva, kao i onkološki pacijenti sa nekim gastrointestinalnim tumorima, takođe mogu imati rizik od njegovog nedostatka. Vitamin C može smanjiti rizik od prehlade kod ljudi koji se bave intenzivnom fizičkom aktivnošću, a ima i nekoliko potencijalnih ciljanih primena kod drugih bolesti. Vitamin C u suplementima ne smanjuje rizik od malignih tumora i kardiovaskularnih bolesti, za razliku od hrane, voća i povrća, koja je njime bogata. Takva hrana obiluje i drugim nutrijentima, a ne samo vitaminom C. 

U kojim oblicima se može nalaziti, koja hrana je bogata njime i u kojim bolestima bi vitamin C bio koristan u prevenciji ili lečenju, možete saznati u OVOM TEKSTU. 

 

Piše:
Promo
28.10.2022. 12:02